Dela artikel

Glutenfria produkter med lågt GI

För 15 år sedan var Ewa Skiöldebrand en sockerberoende idrottare utan en tanke på hur det kunde påverka hennes välmående. När hon då provade GI och kände vilken energi det gav blev hon fast. I dag har hon lanserat de första glutenfria produkterna på marknaden som både har lågt GI och är ekologiska.

Ewa Skiöldebrand är pionjär inom GI och var först med att paketera det som ett koncept. Hon har bidragit till att förändra svenskarnas matvanor, bland annat genom Sveriges största hälsosajt GI Viktkoll som hon startade tillsammans med Ola Lauritzson, TV4 och Expressen.
– Jag märkte snabbt hur positivt mina kostråd var på mig själv och ville dela detta med andra. Ewalie startade jag då jag saknade bra GI-vänliga produkter med hög kvalitet på marknaden, berättar Ewa.


I dag säljer hon både ekologiska GI-produkter och glutenfria ekologiska GI-produkter. Det sistnämnda är Ewa ensam om.
– Glutenfria produkter innehåller vanligtvis vetestärkelse och majsmjöl som har ett GI-värde motsvarande druvsocker. I stället använder jag andra alternativ som teff, quinoa, kikärter, hirs, rött fullkornsris och linsmjöl för att hålla nere mängden socker, förklarar Ewa.


Enligt henne är det vanligt att glutenintoleranta personer utvecklar diabetes, vilket beror på intag av produkter med högt GI. Samtidigt är glutenfria produkter bra för alla eftersom vi generellt överkonsumerar gluten.
– Det finns i nästan all mat, och i bröd tillsätts det extra gluten för hållbarhet och jäsegenskaper. Jag tror att det är fler som är överkänsliga mot gluten än mot laktos och att det i framtiden kommer att bli ett självklart alternativ när man handlar.

2014-06-16