Dela artikel

Här är det tillåtet att vara duktig

Solängsskolan i Gävle har sedan starten i slutet av 50-talet varit en traditionell skola. I dag är denna F–9-skola, som har gjort sig känd för att vara en skola med bra studieresultat, en av Gävles största. Kombinationen förskoleklass till åk 9 ger många fördelar, som att de äldre tar hand om de yngre barnen.

Till Solängsskolan kommer barn från hela Gävle samt Sandviken och Kungsgården. Skolans centrala läge, goda rykte och olika inriktningar lockar. Musikprofilen är den mest populära inriktningen. Här läser eleverna 180 minuter musik i veckan och håller bland annat till i Kulturskolans lokaler som är som gjorda för att spela och sjunga i. Musik är en stor del av skolans vardag. Varje morgon börjar till exempel med levande musik och tonerna fortsätter in i matsalen.


Utöver musikinriktningen finns även fotboll, ishockey, NO och matematik samt bild och design som Elevens val. Fotbollsinriktningen kan endast väljas av aktiva fotbollsspelare som då får spela fotboll två gånger i veckan. Här samarbetar skolan med GIF, som delvis håller i träningen.
Samma sak gäller för ishockeyprofilen frånsett att det är en tränare från Brynäs som håller i träningstillfället varje vecka.


Oavsett inriktning har en majoritet av eleverna bra studieresultat.


– Vi har höga förväntningar på våra elever, och här är det tillåtet att plugga och vara duktig. Detta är en skola som präglas av höga mål, målmedvetenhet och ambitiösa och behöriga lärare, säger skolans rektor Sofia Nordell-Kvarnebrink, som sett elevantalet öka från år till år.


Solängsskolan är en vacker skola, men i behov av renovering. Ledningen kommer att få vara med och påverka hur renoveringen ska se ut utifrån de behov som finns. 
– Det ser vi verkligen fram emot. Det är en stor möjlighet för oss!

2015-10-20