Dela artikel

Härlig honungsproduktion i Järbo

Järbo Biodlarservice har varit verk-sam i över 30 år och kan allt som är värt att veta om biodling. En egen butik finns i Järbo, men om man som kund inte bor i närheten går det lika bra att ta del av sortimentet via verksamhetens webbshop.

Putte Karlsson och Maggan Söderberg, som driver Järbo Biodlarservice, ägnar sig åt allt som rör bi-
odling – såväl egen produktion som försäljning av de tillbehör som biodlingen kräver. Resultatet av honungsproduktionen, den välkända Järbohonungen, säljs sedan på gårdar i området, liksom på Ica i Järbo och Storvik.
– Vi säljer i butiken också, men inte lika storskaligt. De flesta passar på att köpa vår honung i affären när de ändå är och handlar, men de får förstås gärna komma hit, säger Putte Karlsson.
Honungen säljs också på Torsåkers bygdemarknad som går av stapeln varje år.
– Där har vi varit med från start, från allra första början. Det blir många år, berättar Maggan Söderberg.

På Järbo Biodlarservice produceras dels vanlig honung, dels den sorts honung som består av två olika sorter som blandas för hand och endast görs i små, exklusiva kvantiteter. Annars säljer man mest redskap till traktens biodlare och brukar också vara inblandade i de biodlarkurser som hålls i närområdet.
– De får komma hit och titta runt, ställa frågor, knyta kontakter och ta en fika. Det brukar vara mycket trevligt, säger Maggan Söderberg och intygar att biodling är större än vad man kanske kan tro.
– Biodlingen är på frammarsch och alltfler kvinnor intresserar sig för det.

2014-02-18