252072 Rådhustorget No-1A_01
3-5 min lästid

Isländsk stjärnkock driver restaurang i Falkenberg

Knútur Kristjánsson är kocken som redan som barn var nog med hur maten såg ut på tallriken. Han har en lång rad svenska och isländska finkrogar på CV:t och driver sedan 2021 Rådhustorget 1A i Falkenberg. Där vill han skapa en välkomnande och tillgänglig mötesplats som suddar ut gränserna mellan fine dining och bistro.

“Jag tar hellre en vanlig grönsak och förvandlar den till något magiskt än att köpa anklever”, slår Knútur fast när vi satt oss i matsalen på Rådhustorget 1A i Falkenberg, en restaurang han drivit sedan 2021


“Jag var otroligt noga med uppläggningen!”

Intresset för matlagning fann han redan som barn. “Jag lagade mycket mat hemma när jag växte upp, där började det, och redan då var jag väldigt noga med uppläggningen”, skrattar han. Att han skulle utbilda sig till kock var naturligtvis givet. Efter studierna väntade jobb på några av Reykjaviks bästa restauranger. Men han längtade vidare. Blicken föll på Sverige.


En strid ström av svenska finkrogar

“Sverige hade otroligt många duktiga kockar och bra restauranger på den tiden, så det blev naturligt att jag ville söka mig hit”, berättar han. Han jobbade fem år på legendariska Oaxen krog i Stockholms skärgård och sedan på Upper House i Göteborg. Till Falkenberg blev han handplockad 2016 för att leda restaurang Köket på Falkenbergs strandbad. Under Knúturs tid där rankades man som en av de 30 bästa restaurangerna i Sverige. Men så kom pandemin.


Fine dining i bistromiljö

För Knútur blev det en möjlighet. Han fick chansen att köpa Rådhustorget 1A 2021 och tvekade då inte en sekund. “Jag hade varit stammis här sedan de öppnade 2016 och det kändes kul att få möjlighet att sätta min prägel på Råddan”, berättar han. Men vad innebär då det? “Vårt mål med Rådhustorget är att överbrygga gapet mellan fine dining och bistro”, förklarar Knútur och fortsätter:


“Min bakgrund är inom fine dining, med hög ambitionsnivå på mat, service och inramning. Här vill jag skapa en mer avslappnad matsal med riktigt bra mat, dit människor kommer för att avnjuta ett par, tre rätter, kanske delar på ett par stycken, och där vi håller liv i den här fantastiska kombinationen av bar och restaurang som vi har här. Råddan har alltid varit en mötesplats och det ska vi fortsätta vara.”


Råvarorna i centrum

I köket på Rådhustorget står råvarorna i centrum. Knútur tummar aldrig på kvaliteten och är noga med att allt som hamnar på tallriken håller högsta klass. “Jag vill inte överlasta rätterna med smaker”, förklarar han. “Det räcker med 3-4 komponenter, mer behöver inte en rätt, i alla fall inte så länge råvarorna är riktigt bra.”


Kvalitet, lokalt, ekologiskt

Råvarorna väljer han enligt tre ledord – kvalitet, lokalt och ekologiskt. Grönsakerna kommer från Tvååker, Käret och Ugglarp. Man samarbetar också med lokala mejerier och köttbönder. Naturligtvis förändras menyn efter säsong. 


“Det är jätteviktigt för mig att följa säsongen och använda de råvaror som finns tillgängliga just nu. Nu på våren är det rapsskotten, mizunasalladen, vit och gul sparris och stenbitsrommen. Genom att titta på råvarorna som finns just nu och kombinera dem får jag inspiration. Jag skulle aldrig kunna stå och laga samma meny i 12 veckor.”


Ambitionen: “Elegant och lyxigt, men tillgängligt och avslappnat!”

Varje torsdag får experimentlustan extra fritt spelrum. Då sätter Knútur samman en trerättersmeny med mat och dryck enligt ett förutbestämt tema. “Gästerna vet inte vilka rätterna är innan de kommer, men det är fullt nästan varje vecka”, berättar Knútur 


“Den här månaden står Norden i fokus, så förra veckan var det norskt tema med skreitorsken som huvudråvara, allt från skinnet till benen. Det ska vara elegant och lyxigt, men samtidigt tillgängligt och avslappnat – precis som Råddan också ska vara!”

2025-05-07
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.