195111 HB&S2195111 HB&S3195111 HB&S1

Järnhandel med egen verkstad

Hagby Bil & Smide AB har inte bara en lång erfarenhet inom branschen att stoltsera med, utan också en bredd som få. Förutom att de bedriver en gammaldags järnhandel tillverkar de också barkrivare till sågverksindustrin och erbjuder nytillverkning och reparationer av produkter till både företag och privatpersoner. – Vi tillgodoser så mycket vi kan av kundernas önskemål genom att hantverksmässigt ta fram produkter. Här får kunderna alltid ett personligt och professionellt bemötande.

Hagby Bil & Smide i Norra Hagby som ligger i Vassmolösa, har gamla anor då företaget bildades redan 1896. Det har under årens lopp ägts av tre generationer tills Maritha Harrysson tog över verksamheten för drygt sju år sedan. 


Företaget har flera inriktningar som harmoniserar fint med varandra. I verkstaden tillverkar de produkter enligt kundernas önskemål, där de bland annat metalliserar, svarvar, fräser, bockar och svetsar. Här tillverkar de också HSB- rivaren som kom till på 60-talet, då sågverken fick krav på att ta hand om sin bark.


Idag äger UJ Trading barkrivaren då de löste ut den när Maritha tog över verksamheten men Hagby Bil & Smide äger fortfarande tillverkningsrätten.


Maskinen tar hand om de restprodukter som tillkommer efter att sågverket skalat stockarna. Det överblivna spillet går sedan in i maskinen som gör flis av det. Fliset återvänds oftast i sågverkens egna panncentraler och på så sätt kan allt komma till användning. 

Över hälften av omsättningen i företaget kommer från rivaren och alla reservdelar som säljs till den.


De utför även service, då kunderna kan skicka maskinen eller slitdelar som behöver renoveras upp. Rivarna tillverkas i fem olika storlekar på uppdrag av UJ Trading som sedan säljer dem till kunder runt om i hela världen.  


I verkstaden har de förutom nytillverkning också underhåll och reparationer av produkter som kunder kommer in med. 


       – Allt som vi hantverksmässigt kan göra tar vi på oss. Idag lever vi i ett stort slit- och slängsamhälle, vilket har gjort att en del av marknaden försvunnit för oss men det kommer då och då kunder som vill ha något specialtillverkat. De kommer då med en egen idé och sedan tillverkar vi utifrån det.


Mestadels tillverkar de produkter till småföretag, som maskinentreprenörer och lantbrukare men också till privatpersoner. Butiken är gammaldags på ett charmigt sätt. Här säljer de bland annat bult,  järn, färg, trädgårdsprodukter, bildelar och gasol. Eftersom de har verkstaden intill kan kunden som inte hittar det de vill ha, istället se om verkstaden kan tillverka det. 


       – Det är en stor fördel att vi har den kombinationen. Vår personal besitter också en stor kunskap som många andra, vanliga butiker kanske inte har. Man måste ha en stor flexibilitet när man har en egen verkstad, avslutar Maritha. 

Läs mer...

2019-11-07 15:15

Hemsida
201061 ESJ3

Viktigt att satsa men inte tappa själen på vägen

Artikel I oktober flyttade Evidensia Smådjurskliniken Jönköping till nya lokaler då de tidigare ska rivas. Med kompetent personal, modern utrustning och välkomnande lokaler har Evidensia Smådjursklinik i Jönköping...
201036 MBF6

Handgjord skäggvård med naturliga ingredienser

Artikel Mr Bear Family framställer naturliga och handgjorda produkter för skägg-, hud och hårvård. Här tillverkar de allt med ett hållbart tänk, för både människan och miljön.
  • Hagby Bil & Smide AB
  • 0480 – 370 13
  • Norra Hagby 141
    388 94 Vassmolösa
_webb_BI1

Caia cosmetics

Skönhet är bra självkänsla och ett vackert leende enligt grundarna av det nya raketvarumärket inom smink: Caia cosmetics. 

6

Löwengrip

Från bloggare till influencer och superentreprenör. En 14 år lång resa som fostrat en kvinnlig entreprenör med en enormt stark förankran i samtid och samverkan. Nu med det nya varumärket Löwengrip.

Cecilia5

Cecilias Hed Malmström

Sveriges första kvinna på sydpolen.

Arkiv

© 2020, Enterprise Magazine