Dela artikel

Rockabilly för alla

Rockabilly-kulturen har gjort 50-talsmodet tidlöst. Johannas Rockabilly, som finns både som webbshop och butik i Göteborg har ett brett utbud som passar vid många tillfällen.

Johanna fastnade tidigt för Rockabilly-stilen, som hon beskriver som ett tidlöst mode. Hon började med att sälja kläder och accessoarer över nätet och på bilträffar. Så småningom öppnade hon en liten butik på Drottninggatan mitt i centrala Göteborg. I november 2017 fyllde butiken tre år, vilket firades tillsammans med olika samarbetspartners.


– Folk kom hit och fick en klassisk rockabilly-frisyr. Samma kväll hade Tip the Velvet en burleskfest, säger Johanna om firandet.


Rockabilly är en subkultur som utmärks av musik, bilar och mode som är 50-talsinspirerade. På Johannas Rockabilly är det främst dammodet från eran som är i centrum. Störst fokus ligger på klänningarna, som är färgglada och går i olika mönster. Johanna har även börjat med barnkläder, för åldrarna 3-12 år. Att Rockabilly är tidlöst reflekteras av klientelet.


– Barn kommer in med sina föräldrar. Mina äldsta kunder har varit i 70-årsåldern. Det är det som är så roligt med Rockabilly; det passar alla åldrar, säger Johanna.


Rockabilly-kulturen är inte lika stor i Göteborg som i vissa andra delar av landet, så Johanna når de flesta av sina kunder via sin webbshop. Butiken har gjort att hon upptäckt att Rockabilly-klänningarna passar vid många olika tillfällen, och inte bara för de som gillar just Rockabilly-stilen.


– En sån här klänning kan du använda till midsommar, bröllop, dop eller kalas. Det är klassiskt mode, som aldrig går ur tiden, säger Johanna.2018-04-27