Dela artikel

Juridik som påverkar framtiden

Äktenskapsförord eller testamente. Som advokat möter Anja Åström många klienter som aldrig tidigare funderat över vardagsjuridik. ”Faktum är att man kan påverka sin framtid mycket mer än man tror, och det är varken svårt eller orimligt dyrt att ta hjälp av en advokat”, menar hon.

Anja Åströms sätt är lättsamt och inkännande. Sedan 2002 har hon varit jurist och har en mångsidig karriär bakom sig, bland annat som tingsnotarie och som advokat hos den bekanta humanjuristen Elisabeth Massi Fritz. Numera driver Anja en advokatbyrå i eget namn. Här ska klienterna få noggrann och begriplig hjälp.
   – Vissa tror att advokater är dyra eller bara sysslar med komplicerade ärenden, men faktum är att de allra flesta kan ha nytta av oss någon gång. Det finns skeden i livet då det är extra viktigt att fundera över framtiden och se till att man ser över sin livssituation ur ett juridiskt perspektiv, säger Anja Åström.
Exempel på sådana situationer är när man blir sambo, gifter sig eller vill fatta beslut om vem som ska ta del av ett arv.
   – Det här är typiska exempel på skeden i livet då det kan vara bra att ta kontakt med en advokat. Är det en parrelaterad fråga har ofta båda parterna glädje av en rådgivning.

Anja Åström påpekar att de äldre generationerna kan underlätta för sina arvtagare genom att ta initiativ till att exempelvis lägga arvet av en släktgård utanför arvtagarnas framtida äktenskap. Ett vanligt ärende i dag är att par går in med olika insatser i lägenhet. Utan avtal blir det en förlust för den som lagt den största insatsen.
   – Ta tag i saker medan ni är överens. Ett bra första tips är att rådfråga en advokat över telefon, och på många bibliotek erbjuds dessutom 15 minuters gratis rådgivning av en jurist. Det är alltid en början!

2014-02-17