Kalaskocken är ett cateringföretag i Nora som lagar och levererar mat till privata tillställningar som kalas, bröllop och begravningar, samt personalfester och större evenemang.
Under två somrar arbetade Mattias Björåsen för Kalaskocken och när han blev tillfrågad att ta över verksamheten åkte han till Australien och funderade en sväng. Beslutet blev ja, och sedan mars 2015 driver Mattias Kalaskocken tillsammans med sambon Julia Lindberg.
– Jag halkade med på ett bananskal, säger Julia glatt.
Paret anser sig vara nytänkande och vill få in kunder från flera målgrupper. De satsar även på att laga maten mer från grunden.
– Förr köpte vi majonnäsen, men nu gör jag den själv, berättar Mattias.
Deras populäraste beställning är kalasbuffén. På den står två sorters kött, lax, potatissallad, tzatziki, salsa, sallad och bröd. Många beställer kallskuret.
På hemsidan finns olika menyer, men dessa är främst tänkta som förslag för att ge kunden inspiration och en prisidé. Kalaskocken kan ordna det mesta som efterfrågas.
Att träffa folk tycker de båda är roligt, och förra sommaren blev det exempelvis några bröllop med Mattias vid grillen då Julia hade hand om övriga buffén. Dessutom serverades 200 personer under en traktorparad, så att ta sig an stora förfrågningar är inget problem för Kalaskocken.
Paret är överens om att det är roligt att vara ute bland folk och vill gärna jobba på events. Inför kommande sommar är de optimistiska. Mattias har exempelvis tänkt åka runt på marknader och sälja mat.
– Det händer saker i Bergslagen hela somrarna, så chansen är stor att vi kommer ha att göra, ler Mattias.