182007 KBP2
182007 KBP3
182007 KBP2
182007 KBP3

Surdeg, semlor och sötebröd

Att allt fler hittar till Kastellegården Bageri & Patisserie i lilla Ytterby utanför Kungälv är inte underligt. Här bakas bröd, bullar och bakelser med kärlek till hantverket och stor respekt för råvarorna, som dessutom så gott som alltid är ekologiska, närproducerade och framförallt helt utan tillsatser.

Kastellegården Bageri & Patisserie ägs av bagaren Moa Gustafsson. Hon arbetade på ett café när hon upptäckte bagaryrket, fattade tycke för det och fick chansen att driva eget. Bland sortimentet på bageriet finns cirka tio sorters surdegsbröd – baguetter, frallor och danskt rågbröd är några mycket uppskattade exempel. Här finns också en mängd olika sorters bullar.


– Jag älskar verkligen bullar och jag kan lätt äta fem om dagen, skrattar Moa. 


År 2016 utnämndes bageriets semla till Kungälvs bästa, något som många kunder håller med om och yttrat för Moa. 


182007 KBP1


– Vi kokar till exempel vår egen vaniljkräm och sylt. Detta är naturligtvis mer tidskrävande än att använda köpt sylt men att kompromissa med smak och kvalitet skulle aldrig falla mig in, säger Moa och tillägger, bagaryrket är ett hantverk och det är något jag respekterar och värderar högt.  


Moa är noga med att så långt som möjligt använda sig av ekologiska och närproducerade råvaror. Hon berättar att alla ägg, mejeriprodukter och allt mjöl kommer ifrån trakten. Att endast använda råvaror som är helt fria från tillsatser är en självklarhet för Moa. Det handlar om respekt för både kunden och hantverket. 


– Alla som går härifrån ska vara säkra på att de inte har fått i sig några som helst konstigheter, säger hon med eftertryck. 


182007 KBP4


En inställning som har visat sig lönsam. Varje dag kommer nya kunder till Kastellegården, de flesta är självklart Kungälvsbor men det är inte ovanligt med kunder från angränsande kommuner. 


– Folk uppskattar inte bara kvaliteten på våra bakverk, de är också glada för att vi väljer att satsa här i Ytterby och att vi gör något för bygden. 


Moa hoppas att fler ska upptäcka den stora skillnaden mellan hantverksmässigt respektive industriproducerat bröd.

 

– Det är viktigt att både äta rätt och äta naturligt, på så sätt mår både kropp och själ väl, säger Moa. 

2018-04-05
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies