Kastellegården Bageri & Patisserie ägs av bagaren Moa Gustafsson. Hon arbetade på ett café när hon upptäckte bagaryrket, fattade tycke för det och fick chansen att driva eget. Bland sortimentet på bageriet finns cirka tio sorters surdegsbröd – baguetter, frallor och danskt rågbröd är några mycket uppskattade exempel. Här finns också en mängd olika sorters bullar.
– Jag älskar verkligen bullar och jag kan lätt äta fem om dagen, skrattar Moa.
År 2016 utnämndes bageriets semla till Kungälvs bästa, något som många kunder håller med om och yttrat för Moa.
– Vi kokar till exempel vår egen vaniljkräm och sylt. Detta är naturligtvis mer tidskrävande än att använda köpt sylt men att kompromissa med smak och kvalitet skulle aldrig falla mig in, säger Moa och tillägger, bagaryrket är ett hantverk och det är något jag respekterar och värderar högt.
Moa är noga med att så långt som möjligt använda sig av ekologiska och närproducerade råvaror. Hon berättar att alla ägg, mejeriprodukter och allt mjöl kommer ifrån trakten. Att endast använda råvaror som är helt fria från tillsatser är en självklarhet för Moa. Det handlar om respekt för både kunden och hantverket.
– Alla som går härifrån ska vara säkra på att de inte har fått i sig några som helst konstigheter, säger hon med eftertryck.
En inställning som har visat sig lönsam. Varje dag kommer nya kunder till Kastellegården, de flesta är självklart Kungälvsbor men det är inte ovanligt med kunder från angränsande kommuner.
– Folk uppskattar inte bara kvaliteten på våra bakverk, de är också glada för att vi väljer att satsa här i Ytterby och att vi gör något för bygden.
Moa hoppas att fler ska upptäcka den stora skillnaden mellan hantverksmässigt respektive industriproducerat bröd.
– Det är viktigt att både äta rätt och äta naturligt, på så sätt mår både kropp och själ väl, säger Moa.