204067_04204067_01204067_03

Konsulenter med barnen i fokus

Consilium Individ & Familj AB har sedan 2014 jobbat med att hjälpa barn och ungdomar till en tryggare tillvaro, genom att matcha dem med rätt familjehem samtidigt som de erbjuder en hög tillgänglighet och stöttar de familjerna som jobbar med uppdraget.

Consilium Individ & Familj AB matchar barn och ungdomar med rätt familjer. Hos dem står alltid barnen i centrum och med det också fokuset på att hitta de rätta familjehemmen.

 – Vi vill att det ska vara seriöst från alla parter och följer den lagstiftning som finns och ta saker och ting på allvar. Samtidigt är vi sådana som tycker att det måste finnas mycket glädje. Vi är också väldigt flexibla och försöker alltid hitta lösningar för att barnen ska komma till en familj, säger Lena Lander.

Lena är utbildad socionom och har själv varit familjehem och för henne föddes intresset redan i tidig ålder.

 – Jag har alltid varit intresserad av familjehemsfrågor och kom i kontakt med det redan som 10- åring, då min moster och morbror var fosterhem och kände själv att jag ville blir det när jag blev vuxen. Senare blev jag tillfrågad om jag kunde vara med och handleda ett familjehem och på den vägen var det och 2006 började jag jobba heltid som familjehemskonsulent.

Lena pratar varmt om den egna erfarenheten av att verka som familjehem.

 – Det roligaste är att man får lära känna ett nytt barn eller en ungdom men också att man i många fall får lära känna deras familj. Vissa som vi varit familjehem åt, har vi fortfarande kontakt med och de har blivit som en del av vår familj.


Företaget har kontor på flera orter i landet. Medan Lena sitter i Umeå, sitter en konsulent i Skellefteå och två i Piteå.

 – En av konsulenterna i Piteå kommer inom kort att flytta till Stockholm, vilket innebär att vi även kommer att öppna ett kontor där, vilket känns väldigt spännande. Vi har redan nu kontakt med familjer där som kan tänka sig att ta uppdrag.

Företaget är också medlem i RFF, Riksförbundet för Förstärkt Familjehemsvård, där Lena också sitter i styrelsen.

När de får en förfrågan från någon kommun försöker de hitta en passande familj för barnet. Efter placeringen finns de också till som ett stöd för familjehemmen.

 – Familjerna kan nå oss dygnet runt. Vid en ny placering har vi kontakt med familjerna i princip varje dag.


När en individ eller familj vänder sig till Consilium Individ & Familj och anmäler sitt intresse för att bli familjehem, är det första steget att göra en familjehemsutredning utifrån ett formulär som Socialstyrelsen tagit fram. Under utredningen tar de reda på familjens bakgrund och nuvarande situation samt begär utdrag ur socialregistret, kronofogden, försäkringskassan samt belastnings- och misstankeregistret. Ser allting bra ut går de sedan vidare för en djupintervju och Socialtjänsten gör därefter en slutgiltig bedömning.

Det finns inga givna regler för vad som krävs för att bli ett familjehem, oavsett om man är särbo, sambo, gift, har flera egna barn eller bor ensam. Det viktigaste är att rätt engagemang finns och förstår att det krävs ett samarbete med barnen i fokus.

 – Vi letar efter individer eller familjer som har en förmåga att kunna mentalisera och reflektera, för att kunna ge barnet något. I det stora hela ska det vara en vettig familj som verkligen vill bli ett familjehem och som både har känslomässigt och fysiskt utrymme för ett barn.

En viktig punkt när man verkar som familjehem är samarbetet mellan alla inblandade parter.

 – Samarbetet är viktigt, då målet oftast är att barnet eller ungdomen ska flytta hem till sina biologiska föräldrar igen. Vi har ibland sett att i mötet med de biologiska föräldrarna uppstår ibland ljuv musik då man verkligen klickar, avslutar Lena.


Foto: Louise Bjurström

Läs mer...

2020-09-15

Webbplats
EM_hundarnas hus_03

Hunddagis i trygg miljö

Artikel På Hundarnas Hus får hundarna vistas i en lugn miljö, samtidigt som de tas om hand av personal med mycket kunskap. Här finns förutom hunddagiset även en butik med foder och tillbehör, hundtrimning och...
Bredbandsval Sverige AB

Bredband för företag – allt du behöver veta innan du bestämmer dig

Artikel
  • CONSILIUM INDIVID & FAMILJ AB
  • Tel | 0722-26 19 08
  • Box 82, 941 22 Piteå
EM_andrea_brandstrom_01

Andréa Brändström

Vinnare av Hela Sverige Bakar 2017.

_webb_BI1

Caia cosmetics

Skönhet är bra självkänsla och ett vackert leende enligt grundarna av det nya raketvarumärket inom smink: Caia cosmetics.

6

Löwengrip

Från bloggare till influencer och superentreprenör. En 14 år lång resa som fostrat en kvinnlig entreprenör med en enormt stark förankran i samtid och samverkan. Nu med det nya varumärket Löwengrip.

Arkiv

© 2021, Enterprise Magazine