Kursutbud för alla som stärker jaget
Studieförbundet ABF startades redan 1912 och är en sprudlande plattform för lärande, skapande, växande och gemenskap. ABF Norr Boden erbjuder en färgstark palett av olika kurser, cirklar och verksamheter. Personalen här menar att man inte är någonting utan del-
tagarna. ”Vi är det största studieförbundet i Sverige som tycker att det viktigaste är att människan får göra det den vill”, säger administratören Karina Nilsson.
Det finns ett före och ett efter ABF Norr Boden. Administratörerna Karina Nilsson och Kicki Nedlund, allt-i-allon Anna Johansson och verksamhetsledaren Thomas Mariedahl ser alla skillnad på deltagarna innan, under och efter en kurs.
– Mycket av det vi gör handlar om att det ska vara självstärkande verksamhet, säger Kicki Nedlund som tillsammans med Karina Nilsson planerar och arrangerar de kurser, cirklar och andra former av verksamheter som pågår på ABF och ständigt är på jakt efter nya cirkelledare.
Att våga ta språnget och få lära sig något nytt vidgar vyerna och stärker jaget, oavsett om det handlar om att bemästra ett instrument, göra egna smycken eller starta en bokcirkel. Språk är en självklar del i kursutbudet och spanska, italienska och franska är bara ett axplock ur de kurser som finns att välja ibland. Även musiken tar stor plats på ABF Norr Boden.
– Musiken handlar mycket om fria grupper som vi stöttar och hjälper att komma framåt i sin utveckling, berättar Karina Nilsson.
Utöver detta finns de vanliga musikcirklarna där man kan lära sig spela gitarr, dragspel, trummor och många andra instrument, liksom att sjunga i kör.
– Man kan delta i röstträning också. Musik är medicin, det ska man komma ihåg, säger Karina Nilsson.
Ulla Ahlqvist Sundberg håller i cirklar inom socialpsykiatri och här är det positiva tänkandet en röd tråd.
– Jag håller i stärkande kurser som exempelvis data, smyckeskapande och avspänning. I kursen om självkänsla utgår vi från Mia Törnbloms bok Självkänsla nu, berättar hon och lägger till att deltagarna lär sig tydlighet och att allt som avhandlas på cirkeln stannar i rummet.
Studieförbundet samarbetar även en hel del med lokala föreningar och rikstäckande organisationer.
– Många människor som är med i dessa har särskilda behov. Det är meningen att alla, oavsett vad man bär med sig i sin ryggsäck, ska kunna vara här, det ska inte finnas några hinder. Finns det hinder så ser vi till att ordna det, säger Karina Nilsson.
2014-02-20
Dela artikel