254038 Maison Caillard Boulangerie & Pâtisserie_02
3-5 min lästid

Sugen på fransk fika? Maison Caillard Boulangerie & Pâtisserie i Göteborg erbjuder autentiska franska bakverk

Från croissanter och brioche till baguetter och pâtisserie. Hos Maison Caillard Boulangerie & Pâtisserie tar Vincent Victor Caillard franskt hantverk till Göteborg.

Vincent beskriver sig själv som en alkemist. Han blandar mjöl och smör, men det är passionen och två decennier av erfarenhet som skapar resultatet. För sex år sedan flyttade han från Dubai till Göteborg för att starta det företag han länge drömt om.

“Jag har alltid bakat i hela mitt liv,” säger Vincent. Redan som barn började han forma sin bana. Fem års lärlingsutbildning i Frankrike gav honom fyra diplom inom bakning och konditori, och yrket tog honom vidare till Kanada och Dubai. Men han insåg att han där var för liten för att kunna bli entreprenör utan starkt stöd. Valet föll i stället på Sverige, drivet av en längtan efter frihet och viljan att arbeta långa dagar för sig själv.


Från stamkund till chef
Deiva, som i dag leder arbetet i fronten och är företagets chef, hade först en annan roll. Hon bodde ovanför bageriet i Göteborg och var en återkommande kund. När hon hörde att verksamheten sökte en chef tog hon steget. “Många människor känner till det här företaget för dess goda kvalitet och bästa produkter i Göteborg,” berättar hon.

Vincent lyfter också fram att hans dåvarande fru Jenny var avgörande i uppstarten. Hon hjälpte till med administrativa frågor, svenska lagar och beskattning, och valde den kaffesort som bageriet har använt i sex år.


Franskt hantverksbageri i Göteborg – allt bakas från grunden
Verksamheten bygger på en tydlig princip: allt bakas från grunden. Vincent beskriver Maison Caillard som ett hantverksbageri i Göteborg där bagarna är “alkemister” – de börjar med mjöl och smör och förvandlar det till äkta franska bakverk.

Produktionen omfattar framför allt croissanter, viennoiserie, smörgåsar och salta bakverk. Tekniken är fransk, men sortimentet är delvis anpassat till den svenska fikakulturen. För maximal smak importeras viktiga råvaror som mjöl och smör från Frankrike.

“Målet är att göra kunderna beroende,” förklarar Vincent. För honom är det visuella lika viktigt som smaken. Presentationen ska alltid förstärka upplevelsen.


Utmaningar för croissanter och service i Göteborg
Den största utmaningen för Maison Caillard är att hålla konsekvensen. Vincent vill leverera perfekta croissanter och franska bakverk i Göteborg varje dag, året runt. Eftersom ingredienserna är levande påverkas resultatet av många små faktorer.

Deiva framhåller att även den mänskliga faktorn spelar in. När personalen är trött märks det i slutprodukten. Företaget har i dag nio anställda och det är svårt att hitta medarbetare som vill satsa till hundra procent. Enligt Vincent handlar framgång inte om medfödd talang utan om hårt arbete, erfarenhet och passion för hantverksbageri.

På kundsidan är servicen en ständig utmaning. Under helgerna kan köerna bli långa och kunder får ibland vänta trettio minuter redan innan öppning. Många besökare reser från andra delar av Göteborg eller från andra städer för att köpa sina favoritbakverk.


Populärt fikaställe i Göteborg – Maison Caillard planerar expansion
Populariteten har gjort att företaget planerar för nästa fas. Lokalerna räcker inte längre till, särskilt inte under helgerna. Planen är att öppna tre till fyra nya butiker i Göteborg. Men expansionen kommer att ske under strikt kontroll.

“Vi kommer inte att franchisa,” säger Vincent bestämt. För honom är kontrollen över produktion och kvalitet avgörande för att företagets idé ska överleva.

Och när han får frågan om hemligheten bakom framgången svarar han:
“Så det finns ingen hemlighet. Vi försöker lägga in så mycket smak som möjligt i produkten. För att se till att du blir beroende. Och sedan kommer du tillbaka.”


2025-10-13
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.