Dela artikel

”Människor ska le när de tänker på träning”

Få har undgått Friskis&Svettis. Här tränar man för glädjens skull – och på köpet kommer en mer hälsosam livsstil. I Karlstad kommer träningsverksamheten flytta till större lokaler i början av 2015 och då räknar man med att ha 15 procent av karlstadsborna som medlemmar. ”Vi mäter inte vår framgång i pengar, utan i antalet medlemmar som hittat glädjen i att träna”, säger verksamhetschef Kristina Ling.

Gruppträning, spinning eller gym. På Friskis-&Svettis väljer man själv träningsform men alla har det gemensamt att de bygger på en glädjefull och välkomnande atmosfär. Att Friskis&Svettis är en plats för alla märks tydligt i organisationens framgång.
   – Under 80-talet när Friskis&Svettis lokalföreningar poppade upp över hela Sverige var också efterfrågan här i Karlstad så stor att verksamheten drog igång 1986. Det började med träningspass i skolornas gymnastiksalar innan vi i början av 2003 flyttade till egna lokaler, säger Kristina Ling.

Nu står Friskis&Svettis Karlstad snart inför nästa stora flytt. Verksamheten blir först ut att inta det nya idrottsområde som kommunen planerar norr om centrum. På 4 000 kvadratmeter kommer medlemmarnas behov att mötas med bland annat flera gruppträningssalar, spinning och indoor walking. Gymmet som man nu planerar för kommer snarare att upplevas som en multihall än ett traditionellt gym och kommer att stå för cirka en fjärdedel av den totala ytan.
   – Vi håller på att skapa en av Sveriges mest för-nämsta träningsplatser och det känns helt fantastiskt, säger Kristina Ling.
  På sikt räknar Friskis&Svettis Karlstad med att drygt 15 procent av Karlstads befolkning kommer att välja att träna med dem.
   – Vår vision är att människor ska le när de tänker på träning. Strunta i viktfokusering och smalmat. Håll i stället en bra nivå och njut av livet! Hittar man sin personliga rörelseglädje kommer mycket bra på köpet.

2014-01-07