194011 KG1194011 KG2

Markoolis nötter på gelatomeny med SM-status

Det har kommit en ny glasskung till stan. Gelatokungen Kenny Mattsson har startat upp en gelateria för Stockholms gelatoälskare att ta till sina hjärtan – och vilka smaklökar är inte nyfikna på Markoolis crunchiga nötter?

På femtioårsdagen fick Kenny Mattsson en gelatomästarutbildning av sin sambo Mari. Efter en lång och hängiven karriär i underhållningsbranschen är Kenny ett välkänt ansikte för många. På cv:t trängs vd med producent, regissör, konferencier, moderator och Bamse-beskyddare. Idag får han lägga till glasskung. Starten på det stora nya.

      – Jag blev lite smått chockad över att jag kan tillverka så fantastisk glass, säger Kenny. Jag vet vad jag vill erbjuda. Jag vill inte slarva. Jag vill ha de rätta råvarorna och de rätta recepten. Hellre får det kosta lite mer för att kunna hålla den här kvaliteten. Sorbet som innehåller femtio procent frukt och bär. Äkta smaker. 


Gelato är till skillnad från vanlig glass mjölkbaserad och innehåller mindre fett, socker och luft samt utan artificiella smaksättare eller färgämnen. Konsistensen är kompaktare och smakerna är renare och intensivare.


Gelatomästarutbildningen anordnades av Carpigiani Gelato University och Kenny fick ta emot sitt diplom ur glassmästare Kenneth Erlandssons hand.

       – Han är min guru. Förra året tog Kenneth hem Gelato-SM. Det finns många fantastiska glassmästare. Jag är än så länge mest glasskung. Någon sa glassbubbe, men nä, skrattar Kenny som avser att utmana med smultron och bubbelvinsgelato i årets Gelato-SM, jag är glasskung. 


Kennys Gelato är ett familjeföretag. Sambon Mari, dottern Olivia och sonen Oskar är alla involverade i företaget. Även Kennys mor nämns med kärlek. Hon efterlämnade ett arv som Kenny önskade förvalta på ett betydelsefullt sätt. 

       – Mamma är någonstans där uppe och är väldigt stolt just nu. 

Det är ett arv efter min älskade mor som bidrog till att starta upp det här företaget. 


Det vackra sjönära bostadsområdet Tollare i Nacka är under uppbyggnad och det redan etablerade stamklientelet består av byggarbetare och andra tillresta kunder som vet varför de är där.

       – Vi tänker använda den här sommaren till att etablera oss. Vi har haft en brakstart trots att vi mer eller mindre befinner oss i en byggarbetsplats. Det är många byggare som har hittat hit. Samtidigt har det slagits på djungeltrumman av vänner på sociala media. Folk åker gärna långväga för att ta sig hit. Det ligger dessutom lite i nutiden med en gelateria. Det är lite nutidens surdeg.


Kreativiteten och den underhållande ådran är ständigt närvarande hos Kenny. Som gelatokreatör leker han med kombinationer och tar hjälp av sina vänner för att hitta nya innovativa varianter. På menyn finns Markoolios hasselnötter med crunch. Martin Stenmarks äpple/kanel med brynt smör. ”Den går inte av för hackor”, flinar Kenny nöjt. Sofia Wistams signatur sitter på smultron och prosecco-sorbet, den gelaton som ställer upp på årets Gelato-SM. Anders Fridén, sångare i In Flames, en tung utmanare med mango, citrongräs och ett stänk av den flammande chilin moruga. 

       – Världens hetaste chili, berättar Kenny. Till fyra liters gelatosmet använder jag ett halvt kryddmått. 


Kändisarna står på kö för att få vara med att utveckla gelaterians meny. Det går vilda rykten om allehanda kändisars inblandning i smakerna men Kenny avstår leendes att bekräfta dessa och svarar:

        – Det är så otroligt roligt att få leka med glassmaker på ett så positivt sätt. 


Tolv smaker på menyn. Det är lite av ett måste att smaka alla. 

Sofia Wistam har fångat känslan av sommarlyx. Smultron och prosecco-sorbet. Den smälter i munnen. Det känns som romantik i smaklökarna. Jag är blown-away. Kennys gelato smakar vackert! 


Det är så himla värt att hitta hit. Hittar hit gör du genom att ta dig till Tollare Marina, Saltsjö-Boo i Nacka. Adressen är Tollare Kaj 10, och du har hittat rätt när du tagit dig längst ner i hörnet på sista bostadshuset vid vändplanen.

Läs mer...

2019-06-12 13:00

Hemsida
201025 MCAB2

Unik ventilservice med kvalitet

Artikel På Mec-Con utför de service på ventiler av en mängd olika fabrikat och storlekar. Förutom att ta emot produkterna på sin ventilverkstad åker de också ut till kund med sina mobila serviceverkstäder, vilket...
201030 MC5

Kvalitativa behandlingar med kunskap och känsla

Artikel På Medisqin Clinic i Nyköping kan kunderna ta del av ett brett utbud av skönhetsbehandlingar i en härlig atmosfär. Bakom kliniken står läkaren Linn Tinnefjäll, som både har en gedigen utbildning och ett...
  • Kennys Gelato
  • 070-7711312
  • Tolkare kaj 10
    132 49 Nacka
__ProgrammeraMera2016KarinNygards2

Digitalisera skolan

Karin Nygårds sprider digital kunskap i skolans värld

_webb_BI1

Caia cosmetics

Skönhet är bra självkänsla och ett vackert leende enligt grundarna av det nya raketvarumärket inom smink: Caia cosmetics. 

naim 4

Superdesignern Naim Josefi

Skapar magi.

Arkiv

© 2019, Enterprise Magazine