Dela artikel

Med känsla för keramik

Funktionella och samtidigt vackra keramikföremål har blivit Marie Norées och Trollgods specialitet. Med en keramikers fingertoppskänsla skapar hon allt från diskmaskinsvänliga koppar till handfat samt arrangerar drejkurser. Platsen där allt tar form är vackra Färingsö utanför Stockholm.

Den som kommer ut till Marie Norée och Ateljéhusen i Stenhamra möts av en
fantastisk hantverksmiljö. Här ligger basen för Trollgods, den egna verksam­heten som i egen butik och i en rad andra affärer säljer en varierad upp­sättning keramikföremål. Här arbetar Marie med sin lera och lär ut andra. Hon tillverkar konstverk i unika exemplar men även serieproducerade föremål som funktionsdugliga koppar tåliga nog att klara både diskmaskin och mikro.
– För mig är det viktigt att i första hand skapa funktionella, vackra föremål. Samtidigt ska man komma ihåg att även de föremål som serietillverkas är unika. Ingen kopp är den andra lik.

Allt började med en lär dig dreja-­kurs under den andra mamma­ledigheten. Där visade det sig snart att Marie Norée hade talangen i fingrarna och snart skulle hon våga ta steget att
utveckla sin teknik och inom kort öppna eget. I dag är det allt fler kunder som beställer föremål direkt från Trollgods.
– Ett värdefullt minne jag har är sam­talet från en man som lyckats leta rätt på mig. Hans favoritkopp som jag till­verkat hade gått sönder och han ville så gärna att jag skulle göra en ny. Det kändes speciellt, att inse vad de här föremålen fyller för värde i andra människors liv.

2013-12-28