Dela artikel

Med känsla och precision

Betongborrarna gör inte bara hål, de sågar även i väggar och utför bilning och rivning. Den gemensamma nämnaren är sten, tegel och betong. Det är få material som är för hårda för grabbarna på Betongborrarna.

Psykiatrins Hus, Uppsala Kongress & Konsert och Sandvik Coromant är bara några av de företag som har anlitat Betongborrarna, som i dagsläget består av fem personer som vet exakt hur maskinerna och sågarna ska användas för bästa möjliga resultat. Det gäller att ha både kunskap och känsla när det kommer till att borra och såga i sten, tegel eller betong.

Känslan för hur hårt de olika materialen kan bearbetas är något som växer fram genom erfarenhet, men trots detta är det många som glada i hågen går och hyr maskin i tron på att kunna fixa ett hål eller en vägg själv.
– Det är nog en prisfråga, tror jag. För det kan vara rätt dyrt att borra ett hål, konstaterar Torbjörn Lantz som äger företaget tillsammans med Ted Persson.
Amatörprojekt går sällan bra. Det används ofta för lite vatten, något som leder till att borren fastnar.

Precision är kanske inte det första man tänker på när man hör om betongborrare, men faktum är att försiktighet och precision är nödvändigt för att nå ett bra resultat.
– Säg att du är på ett bygge och ska borra för ett rörstråk som ska dras genom sju väggar. Då måste man kunna borra rakt åt dem så att de kan dra raka rör, säger Larry Melander, som grundade verksamheten 1987 och numer är en pensionär som inte kan slita sig från företaget helt och hållet.
– Och när det kommer till sågningen som ska vara en halv centimeter på varje sida om en dörr som ska sättas in till exempel. Då måste det vara rakt, säger Torbjörn Lantz.
2014-02-20