Dela artikel

Med natur och teknik i fokus

Förskolan Uppfinnaren är den första förskolan i Gävle med uttalad inriktning. Här ligger fokus på naturen och ny teknik. Exempelvis kan besökaren möta en förskolegrupp i dörren som är på väg ut i naturen för att geocacha. ”Det är som en gammaldags skattjakt fast med ny teknik”, förklarar förskolechefen Lena Müller.

Barnen som går på Uppfinnaren har föräldrar som medvetet sökt upp förskolan utifrån rekommendationer eller efter ett tidigare besök. Här händer det nämligen alltid något roligt som bidrar till kunskap och utveckling.

Just geocashing, som går ut på att leta skatter med hjälp av en GPS-mottagare vars koordinater är utlagda på internet, är perfekt för att väcka upptäckarlusten kring både teknik och natur. På köpet utvecklas, enligt förskolechefen Lena Müller, även motoriken och sinnet för matematik, liksom förmågan att kommunicera och samarbeta. Det finns geocacher i stort sett överallt. Bara i Sverige finns runt 50 000 gömda.

Ytterligare ett pågående projekt är det som pågår i Uppfinnarens våtrum. Här arbetar man med vatten.
– Vatten är så mycket och kan bli så mycket. Det är också det enklaste att arbeta med när man har så många små barn som vi har, övervägande ett- och tvååringar, säger Lena och tillägger att arbetet förstås är väldigt grundläggande för små barn.

Förskolan slog upp portarna så sent som 2011 och har totalt 38 platser. Men förutom tekniktänket har Uppfinnaren också ett återvinningstänk som går hand i hand med naturinriktningen. På bygg- och snickaravdelningen i den vackra, naturpräglade gården i Teknikparken återvinns allt från pappkartong till rör. Färdigproducerade leksaker har fått stå tillbaka till förmån för kreativt skapande. I samarbete med Gävle Fågelklubb har förskolan också satt upp fågelholkar på gården och i en av dem har en webbkamera installerats för att barnen ska kunna följa vägen från ägg till nykläckta fågelungar.
2012-11-05