Dela artikel

Med smak för livsnjutning

Café Egoiste drivs av Christina och Christos Pispas samt krögaren Erik Videgård och huserar i butikscentret Mood Stockholm. Det frestande cafékonceptet bygger på en passion för matlagning, bakning och goda råvaror, vilket gör att antalet stamgäster ökar hela tiden.

Café Egoiste är både ett café och en bistro som gör avstamp i det franska köket, men som även har amerikanska inslag på menyn. Här serveras frukost från klockan sju på morgonen (bland annat med en egentillverkad müslin), för att sedan följas av lunch som inkluderar allt från den klassiska husmanskosten till det franska och New Yorkinspirerade köket. Café Egoiste är för övrigt systercafé med Café Saturnus på Eriksbergsgatan nära Humlegården, och givetvis serveras samma försvinnande goda och gigantiska kanelbullar här som där.
– Vi erbjuder bra service och rätter som kanske är lite dyrare än genomsnittet, men som håller hög kvalitet. Riktigt god mat helt enkelt, säger Christina Pispas.


Gästerna kan även avnjuta bistrorätter fram till klockan åtta på kvällen. Och under helgerna är Café Egoiste lika med brunch, en mycket populär sådan dessutom.
– Vi arbetar mycket här, knappast bara åtta till fem, intygar Christina Pispas som har lyckats få till logistiken för att kunna driva både Café Egoiste och Saturnus parallellt, samtidigt som familjelivet med tre barn ska fungera.

Kvalitet och bra råvaror är en gemensam nämnare för både Egoiste och Saturnus.
– Vi tar hellre bort personal än tummar på kvaliteten, och det är det som gör att vi håller en god standard på det vi serverar, förklarar Christina Pispas.


Café Egoiste, som ursprungligen var tänkt att vara som Café Saturnus förlängda arm, har kommit att få ett klientel som skiljer sig något från systercaféets.
– Även om stammisarna från Saturnus tycket att det här är fantastiskt, att vi har ett väldigt bra kök och att det är närmare kontoret, har vi så mycket annat folk här också.


Restaurangdelen kompletteras av en uteservering där paret Pispas planerar att bygga en champagnebar och har redan en champagneklubb som drivs av ingen mindre än champagneexperten Richard Juhlin.
– Varje fredag öppnar de champagne, och varannan vecka byter de ut sortimentet. Här kan man då prova fantastisk champagne för 100–200 kronor per glas. Och dessutom få den presenterad av Richard Juhlin – världens främsta champagneprovare! säger Christina Pispas.


Foto: Erik Videgård

2014-04-11