Miljo¨schakt_4Miljo¨schakt_2Miljo¨schakt_3Miljo¨schakt_5Miljo¨schakt_6Miljo¨schakt_1Miljo¨schakt_7

Miljötänk i fokus – positivt vid entreprenader och uppdrag

Att visa framfötterna när det gäller ett miljötänk är alltid en konkurrensfördel när det gäller att få uppdrag som underentreprenör eller bli förstavalet när privatpersoner står i valet och kvalet över vem de skall välja för ett schaktuppdrag. Har man dessutom ordet ”miljö” i firmanamnet och en grön logga visar man verkligen att man är att räkna med!

Så är det för Varbergsföretaget Miljöschakt, som startade för fem år sedan. Redan från starten såg delägare Martin Asklöf att han ville visa att företaget slog ett slag för miljön!


Både lokala och regionala projekt

Miljöschakt är ett försäljningsbolag som tar uppdrag åt privatpersoner och byggföretag i trakten kring Varberg, då man kan vara konkurrenskraftiga på hemmaplan. Men Miljöschakt tar även uppdrag som underentreprenörer inom markarbeten, grus och transporter när större byggföretag har infrastrukturprojekt i Halland, Göteborg och Borås. Det kan röra sig om vägarbeten, utbyggnader av el- och fibernät eller schaktning i samband med vatten och avlopp.  För detta finns en maskinpark med entreprenadmaskiner som klarar av de flesta arbetsuppgifter.


Martin Grävare och Maskintjänst

De två andra delägarna är två maskinentreprenörer med mångårig erfarenhet; Jan Nilsson på Maskintjänst och Martin Nielssen på Martin Grävare. De har resurser i form av anläggare och maskiner. Martin Asklöf håller som spindeln i nätet i planeringen av de cirka 40 medarbetarna och 30 anläggningsmaskinerna i olika storlekar som gemensamt ingår i projekten.


   - Jag arbetade vid ett transportföretag tidigare när mina gamla vänner på Martin Grävare och Maskintjänst hörde av sig och så kom vi tillsammans fram till detta upplägg. Det har fungerat mycket bra sedan dess, eftersom vi känt varandra länge och vet att vi kan ta projekt av olika slag, både stora och små, berättar Martin Asklöf, som Enterprise Magazine träffar på kontoret i Varberg.


Miljöschakt en del av utvecklingen i Varberg

De två benen, som underentreprenör vid större entreprenader och uppdrag med egen arbetsledning åt privatpersoner som villaägare och lokala byggföretag kompletterar varandra bra.

Dessa år har varit spännande för Miljöschakt då man är en del i den stora utvecklingen av Varberg som just nu pågår. Företaget medverkar i kommunens främsta utvecklingsprojekt med hundratals nya bostäder i nya stadsdelen Västerport, det nya läget för hamnen och den nya järnvägstunneln som grävs under staden. För Miljöschakt innebär de projekten en stor utvecklingspotential, tillsammans med ett nytt vattentorn och utveckling av nya villaområden i en snabbt växande stad.


Fokus på miljön

   - Vi har fokus på miljön och tänker mycket på det när det gäller transporter och logistik. Vi förklarar gärna för våra kunder hur vi kan utföra uppdragen på ett miljömässigt bra sätt. Vi visar till exempel den kund som ger oss ett uppdrag att vi har lösningar när det gäller att sortera material på plats. Vi arbetar även med att återanvända befintliga massor, vilket sparar in transporter och skonar miljön. I ett större projekt har vi dessutom bidragit till att bli nominerade till ett miljöpris. Vidare har vi hybriddrivna tjänstebilar och miljöbränsle; förnybar diesel HVO, i våra anläggningsfordon berättar Martin.


När de större byggföretagen skall upphandla entreprenader, gäller ofta krav eller önskemål på underentreprenörerna att de ska använda miljövänligt bränsle, vilket Martin ser som en konkurrensfördel. Men även andra kunder väljer Miljöschakt som en pålitlig aktör med aktsamhet om framtiden. 


Ta hand om överskottsmassor för miljön

I framtiden vill Miljöschakt kunna erbjuda mer än vad de gör idag.

   - Vi ser en framtid där vi kan utveckla företaget med fler typer av tjänster. Det kan vara hantering av de jord- och grusmassor som uppstår i samband med byggnationer. Det är viktigt av både miljömässiga och ekonomiska skäl att återanvända material. Alla överskottsmassor ska tas om hand på rätt sätt och på rätt ställe och återanvändas. Här ser vi en stor en utvecklingspotential, säger Martin.


Engagerad personal

Medarbetarna är engagerade och uppmärksamma och bidrar till att projekten utvecklas på ett bra sätt både för Miljöschakt och för kunderna. Vi hjälper kunden till de bästa lösningarna för just deras projekt. Det kan bli merförsäljning för Miljöschakt men främst ett mervärde för kunden som får mer levererat än det var tänkt från början.

   - Där kommer vi in på vikten av att ha engagerad personal! Gillar man sitt jobb och tycker det är kul ger det även kunden något extra, fortsätter Martin.


Nya maskinförare med bra driv

En stor fördel är att regelbundet kunna ta in praktikanter från Munkagårdsskolan i Tvååker, där det finns både vuxenutbildning och gymnasieskola för maskinförare. Flera av eleverna har sedan fått jobb hos Miljöschakt.

   - Vi tittar efter personer som visar sig vara extra engagerade i det de gör. Att fånga upp nya maskinförare är viktigt i vår bransch just nu, avslutar Martin.

Läs mer...

2021-01-15

Webbplats
Em_serviceinabox_03

IT-företag med känsla

Artikel Bakom IT- och konsultföretaget Service in a Box AB finns en lång erfarenhet av data och IT men också en enorm drivkraft att hjälpa människor och företag så att de på bästa sätt kan använda IT som ett verktyg...
EM_Bygg & Akustikservice_01

Bred yrkeskompetens under ett och samma tak

Artikel Bygg & Akustikservice AB har en imponerande mix av anställda inom olika hantverksgrupper som besitter stor yrkeskompetens. Med lång erfarenhet och mycket kunskap erbjuder de sina kunder totalentreprenad...
  • MILJÖSCHAKT VÄST AB
  • Tel: 0340-83 000
  • Adress: Härdgatan 23, 432 32 Varberg
EM_mercedes.murat_04

Mercedes Murat

Konstnären som balanserar känslofylld konst med hårt fysiskt arbete.

EM_peter-svensson_05

Fotar världens kändisar

Fotografen och regissören Peter Svenson har en lång meritlista och är ett sant bevis på att om man tror på sig själv och sina drömmar kan man nå hur långt som helst.

EM_andrea_brandstrom_01

Andréa Brändström

Vinnare av Hela Sverige Bakar 2017.

Arkiv

© 2021, Enterprise Magazine