Närproducerad korv faller många i smaken
Tillverkningen av korv hos Håkans Kött och Delikatess sker i liten skala. Här är konserveringmedel och tillsatser bannlysta. I stället är receptet enkelt – det ska bara vara bra kött som smaksätts med företagets egen kryddblandning.
Håkans Kött och Delikatess har en affärsidé som ligger i tiden. I takt
med att svenska konsumenter ställer hårdare krav på sin mat och efterfrågar
kvalitet förser de marknaden med småskaligt producerade korvar.
– Vi har en liten korvtillverkning i Vallentuna. Här är vår ambition
att undvika mellanhänder och i stället kunna leverera en kvalitetsprodukt
direkt till kunden, säger Ramazan Kilic som äger Håkans Kött och Delikatess och
har över 30 års erfarenhet av branschen.
De här korvarna innehåller inga konserveringsmedel och smaksätts enbart
med naturliga kryddor. Därtill bidrar den höga kvaliteten till att produkterna
är relativt magra. När korven tillreds rinner fettet ut vilket gör fetthalten
låg även om den varierar mellan olika produkter.
– Magrast är förmodligen lammkorven som smaksätts med vår egen
kryddblandning. Därutöver uppskattar våra kunder bland annat chorizon som
består av lika delar fläsk- och nötkött. Också salsiccian som består av 95
procent fläskkött och fem procent kryddor är populär.
Ett något mer udda inslag är viltkorven som har blivit många kunders
favorit.
– Viltkorven består av älg- och vildsvinskött. Här har den stora
utmaningen varit att ta fram en krydda som smaksätter utan att ta bort
viltsmaken. Och det har vi lyckats med!
För Håkans Kött och Delikatess är det viktigt att den lokala och
småskaliga känslan präglar hela verksamheten.
– När våra kunder kommer och handlar ska de känna sig som hemma här i
butiken, säger Ramazan.
2012-08-29
Dela artikel