Dela artikel

Naturskön familjegård bjuder in

Tivars Gårdsmejeri och Servering har minst sagt gjort succé. Sedan gården på Norderön utanför Östersund drog i gång sin osttillverkning och öppnade upp sina portar för allmänheten har nyfikna besökare strömmat till. Här möts man av storslagna naturupplevelser och en familjegård som gått i arv i rakt nedstigande led ända sedan 1500-talet.

Det är svindlande att föreställa sig alla de generationer som bedrivit jordbruk på Tivarsgården. Ända sedan kyrkan på orten började föra kyrkbok på 1500-talet kan man följa släktens led från generation till generation i hundratals år. Och eftersom även Urban Olausson – som i dag bor på gården – har fyra söner, lär traditionen följa med in i framtiden.
– Det har alltid funnits kor på gården, så för några år sedan väcktes idén att tillverka vår egen ost. I dag går cirka fem procent av mjölken till vår egen produktion, resten levererar vi till Arla, berättar Urbans sambo Ingela Mårtensson.
Hit till Tivars Gårdsmejeri och Servering kan man bara ta sig med båt. Eller över isen under vintern. Omgivningarna och resan är en upplevelse i sig, och väl på plats kan man välja att kombinera vistelsen med cykelturer, kajakpaddling eller kanske en ”after–fjös” – en gårdsvariant av after work. Många är de som väljer att tillbringa sin bröllopsmiddag eller födelsedag här.
– Inte minst äldre generationer är uppvuxna på en gård. För dem blir det en fin upplevelse att få fira sin födelsedag i en omgivning som påminner så mycket om deras uppväxt.

2013-08-27