Dela artikel

Naturskön samlingsplats

Flämslätt Stift & Kursgård ligger vackert beläget i Lerdala strax utanför Skara. Hit kan såväl privatpersoner som konferensgäster söka sig för en övernattning på hotellet eller vandrarhemmet eller bara för att avnjuta en god lunch. Här kan man också sommartid njuta av sol och bad vid Flämsjön som ligger alldeles intill.

Flämslätt Stift & Kursgård i Skara, som är en av landets äldsta Stiftsgårdar, startade 1939, då den köptes upp för att man skulle bedriva ungdomsläger. På den tiden var det en enkel bondgård men på 50-talet fick gården en utbyggnad som gjorde det lämpligt som mötesplats för olika församlingar.


Med åren har Flämslätt blivit en allt större samlingsplats och är idag både ett välkänt konferenshotell och vandrarhem.

Anläggningen ägs och drivs av Skara Stift som är en del av den Svenska Kyrkan och finns på ett femtontal platser i Sverige, men speciellt för Flämslätt är att de både verkar som konferenshotell och lägergård.


      – Stiftsgårdarna som finns idag är antingen eller och det är nog bara två-tre stycken i Sverige som är både och, vilket gör oss lite unika, säger Claes Schönborg som jobbat som driftchef på gården sedan sex år tillbaka.


I naturskön miljö, beläget intill Flämsjön är Flämslätt en populär plats för såväl klassiska konferenskunder som ätande eller övernattande gäster och det är inte sällan som det är full beläggning. Här kan man som gäst ta del av alltifrån moderna mötesanläggningar till gårdar med lite enklare standard för den som söker ett bra och prisvärt boende.


      – Inom konferensdelen har vi gäster året om och konfirmationsläger varje helg. Vid större evenemang har vi ofta fullt på hela gården, både på hotellet och vandrarhemmet, säger Claes.


Konferensgästerna som besöker Flämslätt är såväl arbetande inom näringslivet, kommuner och regioner men hit kommer också många privatpersoner för att äta lunch eller ta ett dopp under sommarmånaderna. Under vintrarna bedriver de också julbord, som har blivit ett populärt inslag.


Gästerna har under de senaste åren stadigt ökat och under 2020 kommer de att satsa för att göra platsen ännu mer attraktiv.


      – Vi kommer att göra en stor satsning och renovera alla hotellrum och hela vandrarhemsdelen, vilket känns jättekul. De sista sex åren har vi ökat omsättningen med 40-50 procent. 


Det finns även planer på att utveckla och förbättra andra delar.


      – Vi är inte i hamn ännu med dessa planer men vi har gjort platser för husbilar och då krävs det också bättre toalett och dusch. Tanken finns också på att även göra bastu och badtunnor intill sjön. Vi vill ha något som sätter oss på kartan, säger Claes.


Flämslätt har ett brett utbud och öppet nästintill året om. Det är bara stängt några dagar över julhelgen.


Förutom konferenspaket, övernattning, läger och luncher kan man också komma hit för att avnjuta en söndagsbrunch, hyra cykel eller beställa catering.


Inte nog med att de har ett brett utbud och att såväl privatpersoner som företagare kan söka sig hit och bli försedda med god service, är det också en underbar plats att vara på.


      – Det är en miljö som gör något med en när man vistas här. Trots att det är mycket folk här, allrahelst under sommartid, är det väldigt lugnt här, avslutar Claes.

2020-02-29