Dela artikel

Nutida konst i vackra lokaler

I konstgalleriet Galleri Cupido i Gamla Stan har galleristen Marjatta Nenander visat svensk och finsk nutidskonst sedan starten 1980. Den vackra lokalen på Svartmangatan 27 har fyra rum där den äldsta är från medeltiden.

I de vackra lokalerna på Svartmangatan 27 i Gamla Stan i Stockholm ligger Galleri Cupido, som främst visar svensk och finsk nutidskonst. Galleriet startades för inte mindre än 32 år sedan av gallerist Marjatta Nenander och som den inbitna konstälskare hon är driver Marjatta galleriet än i dag.

– Konst har alltid intresserat mig och jag hade länge närt en dröm om att öppna eget konstgalleri, berättar hon.

 

Det stora konstintresset fick henne att bege sig ut på otaliga resor över Europa för att gå på konstutställningar. Till sist bestämde hon sig för att uppfylla sin dröm och öppna ett eget galleri.

– Så småningom hittade jag de här lokalerna, fortsätter Marjatta. Min man, som var välkänd arkitekt, ritade det här första rummet och hjälpte mig att få in det direkta ljuset. I dag visar jag konst i fyra rum.

 

Tack vare sina goda kontakter med konstälskare över hela landet kunde Marjatta få in konstverk så att Galleri Cupido kunde komma igång på riktigt. Den allra första utställningen kom att utgöras av konstverk av Sixten Lundbohm. Sedan dess har här visats konst från mängder av konstnärer från både Sverige och Finland, bland annat konstverk från de erkända finska konstnärerna Outi Heiskanen och Rosa Liksom. Konstintresset i Sverige är stort och många galleribesökare kommer hit gång efter gång.

– Vi byter utställning var tredje vecka. Höstens första utställning drar igång den 25 augusti, säger Marjatta.

Under hösten blir det konst av Anders Adelgren, Maija Lempiäinen Nyrén, Päivi Sirén, Lars-Åke Åberg, Lotta Melanton och Susanna Arwin.

2012-08-28