123102-stallmästargården3
123102-stallmästargården2
123102-stallmästargården
123102-stallmästargården3
123102-stallmästargården2
123102-stallmästargården

Ett värdshus med anor

Stockholms äldsta värdshus drevs länge av Tore Vretman. Men sedan mitten av 1980-talet hör Stallmästaregården till Nobiskoncernen och har utvecklats en hel del under de senaste åren.

Efter många framgångsrika år med Stallmästaregården började tidens tand nöta hårt på inredning, kök och matsal. Beslut togs att göra en grundlig renovering. Målet var att skapa en tidlös och elegant miljö med en rustik touch som passar Stallmästaregården och dess långa historia. Här har obruten gästgiveriverksamhet drivits sedan början av 1600-talet och restaurangen är ett kulturarv belägen mitt i kungliga Hagaparken. Dagens nya moderna Stallmästaregården är en restaurang helt i sin tid men ändå präglat av den klassiska miljön och traditionen av äkta gästfrihet. Nytt fokus har även lagts på mat och meny.
  – Vi vill behålla den klassiska tanken kring maten men ta steget till ett tidsenligt nordiskt kök med traditionella inslag. Till oss ska man komma för den personliga känslan i allt från inredning till service, vi eftersträvar en gemytlig och omtänksam atmosfär där såväl tillresta hotellgäster som Stockholmare ska få en helt ny restaurangupplevelse, säger Anders Janson, Stallmästaregårdens vd.

Kökschef Tom Fredriksson lagar mat i tidens anda liksom föregångarna på Stallmästaregården, Tore Wretman och Verner Wögeli, var nyskapare och utvecklare under deras tid. Troligen är de råvaror som lagades här på 1600-talet de man i dag söker finna. Kött från djur som är naturligt uppväxta samt grönsaker och örter som växer vilt runt knuten.
  – Trots att vi i dag har modern teknik som kan ge oss helt andra förutsättningar försöker vi ofta laga mat som det antagligen gjordes här för 400 år sedan. Saltning, torkning, rökning samt tillagning i halm och mossa är exempel på tekniker vi använder, berättar Anders vidare.

I matsalen och baren har nya varma färger målats, takbjälkarna plockats fram och en mycket varm och ombonad känsla har skapats med en mix av nya snickerier och moderna möbler i en klassisk miljö. För att förstärka restaurangupplevelsen har de små detaljerna noga valts ut vilket bidrar till hela restaurangupplevelsen. Linnedukarna och servetterna som pryder borden kommer exempelvis från Växbo Lin som är Skandinaviens enda linspinneri och väveri. Delar av menyn kommer att serveras på specialbeställda stengodskärl som är designade och producerade av keramikern Thomas Sziilasi på Gotland.
  – Jag är otroligt stolt över vår omvandling av kök och matsal och ser fram emot att ta emot våra gäster, säger Anders.

2014-05-23
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies