EM_bakeriet_05
3 min lästid

Pepparkakor i premiumklass

Hos Bakeriet i Båstad bakas pepparkakor som är något alldeles extra. Här bakas också surdegsbröd, biscottis och sötebröd. Allt med en stor dos passion men utan tillsatser och onödiga ingredienser.

Från Bakeriet i Båstad sprider sig en ljuvlig pepparkaksdoft ända ner till hamnen. Tre månader om året, under höst och vinter är det högsäsong för deras pepparkakor i premiumklass men de bakas året om. Pepparkakorna är unika i sitt slag och blir snabbt en slående favorit hos de som smakar dem. De är kryddiga och bakade utan onödiga tillsatser och med kvalitativa ingredienser som riktigt smör och dinkelmjöl. Här bakas också goda biscottis på samma premisser, där allt är bakat med omsorg och som ett genuint hantverk. De italienska skorporna och pepparkakorna säljs till återförsäljare, som delibutiker, te- och kaffehandlare runt om i landet men också i deras egen butik. 




– Vi levererar över hela Sverige men skickar även utomlands, som till Danmark och vi har till och med skickat till USA några gånger. Vi är dock noga med vilka återförsäljare vi har, så det inte blir för många butiker på små orter, säger Anette Kruse som tillsammans med sin dotter Betina driver verksamheten. 


Oktober till december är det full produktion på pepparkaksbaket men övrig tid på året tar deras brödbutik med dess sortiment allt större plats. I brödbutiken säljs surdegsbröd, frallor, sötebröd och kondisbitar. Här kan man inte bara köpa med sig dagsfärskt bröd, utan även slå sig ner för en fika. 




Allt som säljs i butiken är bakat utan konserveringsmedel och tillsatser och endast med rena produkter. Här jobbar de också med lokala produkter och köper bland annat närproducerat rågmjöl. 


– Det känns extra bra att man slipper transporter. Det kostar lite extra för oss men vi tycker att vi får ut mycket av det i slutänden, menar Betina. 


Kaffestugan i Båstad 

Till Bakeriet i Båstad kommer kunder som uppskattar hantverket och vill handla bröd, kakor och sötebröd utan onödiga tillsatser. 


– Vi får ofta höra att de är glada och tacksamma för att de kan köpa riktigt bröd i Båstad. Inför öppningen 2019 var det många som sa att de längtat efter hantverksmässigt tillverkat bröd, säger Betina. 


Betina som till största del sköter brödbutiken tycker att det är väldigt kul att experimentera med nya recept, då möjligheterna är nästintill oändliga inom surdegsbak. Betina och Anette äger även Kaffestugan i Båstad, där bröd och bakverk från Bakeriet säljs och där Anette tillbringar sin största tid under sommaren. Kaffestugan har öppet sex dagar i veckan efter midsommar, då högsäsongen börjar och under vissa helger under vår, höst och vinter. 




Bakeriet har öppet året om, vilket är väldigt uppskattat av kunderna. Både Anette och Betina har ett stort intresse för bakning. Anette som är utbildad hushållslärare och har jobbat med undervisning under många år, har också en stor förkärlek för ren mat som lagas från grunden. När hon såg att mycket skorpor som biscottis importerades från andra länder samtidigt som mathantverket var en växande trend i början av millennieskiftet, så fick hon idén om att starta Bakeriet. 


– Jag hade många kontakter med kvarnar och micromejerier, som alla producera de rena råvaror och jag funderade på hur jag kunde förädla råvarorna på något sätt. Det var då jag började baka skorpor med olika smaksättningar, därefter blev det biscottis och sedan kom våra premiumpepparkakor till, säger Anette.  


I framtiden har Betina och Anette visionen om att kunna satsa ännu mer på de populära pepparkakorna och kan därför tänka sig att byta till en ny, större lokal som är anpassad för en större produktion. 

2022-08-03
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies