Men Restaurang Ärla på Östermalm är långt ifrån parets första restaurang. “Nej, vi har drivit restaurang tillsammans sedan 2009”, berättar Lotta när vi satt oss ned i matsalen. Först drev de lunchrestaurangen Enskede krog i en gul tjugotalsvilla i fyra år. Därefter blev det åtta år med gastropuben Hybrid vid Tele2 arena. Och nu alltså hyllade Östermalmsrestaurangen Ärla.
Att hitta hem på Danderydsgatan
De slog upp portarna i december 2023. “Vi tittade på säkert tio olika lokaler innan vi bestämde oss, det måste ju vara rätt storlek och rätt känsla i lokalen”, förklarar Patrik. Att de har hittat hem på Danderydsgatan råder det inga tvivel om. Och det har också gäster.

Känns som en kvarterskrog, smakar fine dining
Med plats för 28 gäster i en både stilren och inbjudande matsal är det inte konstigt att det gått bra för Ärla. Till och med riktigt bra. Lotta och Patric har snabbt etablerat sig som ett självklart inslag i den östermalmska restaurangfloran. Redan efter några månader fick de toppbetyg av Svenska dagbladets krogkritiker som hyllade paret för att de lyckas förena smakerna från fine dining med känslan hos en hemtrevlig och välkomnande kvarterskrog.
Fine dining light – ett vinnande koncept
Konceptet kallar Lotta och Patric för fine dining light. “Vi vill att så många som möjligt ska kunna äta hos oss, utan att vi för den sakens skull tummar på kvaliteten – det ska vara tillgängligt, men med råvaror och smaker som håller högsta klass”, förklarar Lotta. På menyn finns mellanrätter där råvarorna står i centrum, oavsett om det är sparris från Gotland, gös från Hjälmaren eller löjrom från Kalix. Lotta berättar vidare:
Varje kväll väljer vi ut fyra rätter som vi tycker är extra bra och sätter ihop dem till en avsmakningsmeny som vi kallar Fyra favoriter. Vi gör också dryckespaket till som är perfekt matchat med rätterna, dels med vin, dels med öl. Det brukar vara otroligt uppskattat.

En levande meny med förstklassiga smaker
Menyn är levande och förändras hela tiden, allt beroende på säsong. Det gör att det alltid finns skäl att återvända till Ärla, både för att upptäcka nya rätter och för att hinna få ytterligare en chans att äta en favorit. För favoriter får man lätt som gäst. “Ja, vi har haft några rätter som vi har märkt att gästerna verkligen gått igång på”, berättar Lotta. “Bland annat en marulkskind som vi serverade med blodpudding, kålrabbi och en mustig musselsås.”
Därför har de lyckats
Restaurangbranschen är notoriskt svår. Så varför har paret Lotta och Patrik lyckats? Det handlar naturligtvis om den förstklassiga maten och de välavvägda smakerna, det personliga bemötandet och den välkomnande atmosfären.

Ett starkt team som drar åt samma håll
Men bakom allt det är hemligheten att Lotta och Patric är ett riktigt bra team. “Vi har ju jobbat ihop sedan 2009, men varit ett par sedan 1987”, berättar Patric. “Vi kompletterar varandra väldigt bra och vet hur vi ska samarbeta på ett sätt som lyfter fram våra respektive styrkor.” Lotta nickar.
Vi vill samma sak i grunden, men har också en stor respekt för varandras olikheter – då blir det bra!