Det anrika Svarta Örnshuset som ligger i centrala Halmstad byggdes 1928 och har ett slottsliknande uttryck. Det var familjeägt fram till 1956 då det köptes upp av Svarta Örnsordern.
Daniel Pettersson har jobbat som kock hela sitt liv och alltid drömt om att driva en egen restaurang. Han började jobba på Svarta Örnshuset 2005 och tog för sex år sedan över restaurangen.
Han såg det som en möjlighet att visa vad han vill förmedla med sin matlagning då han ständigt vill utvecklas och hitta nya maträtter att laga. Daniel är uppvuxen på landet med jägare i familjen, egna grisar på gården och en mormor som var otroligt duktig på att laga mat. Det har gjort att han har lärt sig mycket från grunden.
– Matlagning behöver inte vara så komplicerat. Det viktigaste är att förädla de få råvaror man jobbar med och göra det riktigt bra, säger Daniel.
På restaurangen har de fokuserat på en del speciella rätter för att gästerna ska få det där lilla extra. Bland annat började de för några år sedan med långkok av ox- och griskind samt lammlägg.
Grönsaker är en annan detalj som restaurangen sedan en tid tillbaka har fokuserat mycket på. När det handlar om grönsaker och även andra råvaror köper de in allt som går via lokala producenter.
– Det är väldigt viktigt att använda sig av närproducerat och lokala produkter. Det är otroligt stor skillnad på smak och kvalitet på dessa produkter, något som vi på Svarta Örnhuset är medvetna om och värderar högt.
Miljöfokuset är stort hos restaurangen och de är medvetna om att det finns flera sätt att spara på miljön samtidigt som de ger gästerna vad de vill ha. Matsvinn existerar knappt och det är något Daniel tycker att man ska vara noga med.
– Det tar kanske en extra stund att räkna exakt vad som behövs, men det tjänar man in när man inte får en massa mat över.
Rätterna är till stor del säsongsbaserade, vilket gör att de byter rätter ganska ofta. På deras hemsida finns ingen meny, utan gästerna får en nyutskriven meny när de kommer till restaurangen.
– Vi lyssnar på gästernas önskemål samtidigt som vi får fria händer och kan utnyttja råvaror efter säsong, vilket gör oss väldigt kreativa. När det kommer till det vegetariska och veganska utbudet ligger restaurangen i framkant och Daniel tycker verkligen om att skapa nya rätter med grönsaker som bas.
– Efterfrågan på vegansk mat ökar och det är väldigt roligt och spännande att jobba med, för då får man tänka till lite extra.
Med sin slottslika miljö är Svarta Örnshuset också en perfekt plats för bröllopsfester, vilket det är många av under sommarhalvåret.
– Det är en stor och väldigt rolig del av arbetet då vi är med och skräddarsyr allt ifrån blommor till menyn och själva festen.
Under bröllopen serveras middagar där de flesta väljer hela paketet med 3-rätters middag och bröllopstårta. Förutom de tre kockar som jobbar på restaurangen har de också en duktig konditor som är med och skräddarsyr bröllopstårtor och pralliner efter önskemål.
Restaurangens intresse för mat och event är stor. Här anordnar de alla möjliga tillställningar som kalas, dop och även killkvällar.
Här kan de också erbjuda sina gäster ett klassiskt julbord, där de lagar mycket från grunden.
Under hösten presenterar restaurangen en nyhet då en teaterensemble framför en mordgåta under en trerättersmiddag.
– Vi kommer fortsätta med det även under våren. Vi tror och hoppas att det kan bli en succé. Den här miljön är perfekt för den här sortens tillställningar.
Förutom maten har Daniel också ett stort intresse för vin och blir i april nyexaminerad sommelier och ser potential i att införa vinprovningar till restaurangen.
Som om event, gedigen matlagning och bröllopsfester inte vore nog, har de också en food truck som de använder vid olika events som festivaler, bröllopsfester och kalas. I den kan de laga i stort sett vad som helst, men de har valt att nischa sig på hamburgare, vilket passar de allra flesta.
Förutom att restaurangen ligger i en speciell och gemytlig miljö, där Daniel och personalen har ett stort intresse och en gedigen kunskap om branschen, lägger de stor vikt vid att ta hand om sina gäster.
– Vi har fantastisk servicepersonal, vilket gör att gästerna känner sig varmt välkomna. Det ska kännas gemytligt och att man blir omhändertagen när man kommer till oss.