Teknikfrälst sen barnsben
Som liten plockade han sönder alla sina leksaker för att förstå hur de fungerade. Som vuxen har han tillbringat ett helt yrkesliv med att uppfinna, konstruera och förbättra maskiner av alla upptänkliga slag. Nu finns det nog inget tekniskt som Leif Ripa inte förstår sig på. Företaget Ripa Systems gör allt – från entreprenad och maskinsopning till maskinkonstruktion och utveckling.

Obegränsad fantasi
Hans teknikintresse blomstrade redan under uppväxten på föräldrarnas gård, ivrigt påhejat av mor och far.
- Det var ingen som begränsade vår fantasi, berättar Leif om hur föräldrarna uppmuntrade honom och syskonen att utforska och skruva och pröva.
"Och jag har alltid varit tekniskt lagd. Oavsett vad jag får i händerna så tänker jag att om det är byggt av människor så kan jag förstå mig på det. Det är väl en gåva jag har helt enkelt."

Ett naturligt steg
När Leif skulle välja yrke i ungdomen fick de tekniska färdigheterna slå an tonen. Efter en kort tid på lantbruksskola blev han sin egen. Vanan att arbeta med händerna för att lösa tekniska problem hade han som sagt redan skaffat sig, så det var ett naturligt steg att göra uppfinnandet och konstruerandet till yrke.
Han var upp till 25 år före sin tid
Sedan dess har Leif hunnit med mycket. Genom åren har han bland annat uppfunnit nya betupptagare, framgångsrikt introducerat storskalig majsodling till Sverige och utvecklat nydanande teknologi som kapat kostnaderna för den digitala tryckerinäringen.
1983 byggde Leif Sveriges största traktor, komplett med revolutionerande luftfjädring som det tog tjugofem år för de stora traktortillverkarna att återskapa. Och det är bara några få exempel.

En metod som liknar konstnärens
- Jag har väl alltid varit lite före, konstaterar han och det är inte förvånande med tanke på arbetsmetoderna. Han påminner inte sällan mer om en konstnär än en konstruktör när han beskriver hur han arbetar.
"Jag har hela ritningen i huvudet och ser framför mig hur maskinen fungerar, sen går jag ut och svetsar ihop det. Lite som en konstnär som målar en tavla. Jag tycker inte om serietillverkning, utan bygger allt på specialbeställning och mina egna ritningar."
Med renässansmannens energi och bredd
Leifs unika förmåga att se lösningar på tekniska problem har gett honom kunder över hela Sverige men också i Tyskland. Till Leif kommer man inte bara för att få hjälp med nya lösningar eller för att förverkliga en idé.
Man kan lika gärna lämna in en redan befintlig maskin för att utveckla och förbättra den. Det är förstås en välkommen service för allt från lantbrukare till entreprenadfirmor. Han byggde också specialanpassade maskinhallar och lagerbyggnader. Och driver en blomstrande entreprenadverksamhet med bland annat grönyteskötsel och gatusopning.

Glumslövs da Vinci är långt ifrån nöjd
Nej, Leifs energi låter sig som synes inte begränsas. Han är en entreprenör ut i fingerspetsarna och något av Glumslövs egen Leonardo da Vinci, den berömde uppfinnaren från Florens som långt före sin tid ritade allt från flygmaskiner till cyklar.
Det som driver honom är kärleken till maskinerna och tekniken. Och så upptäckarlusten förstås, den som drev honom att skruva sönder alla de där leksakerna som liten.
- Jag vill ställa mig i verkstaden och bygga fler maskiner, deklarerar Leif tvärsäkert. Jag älskar att jobba och jag älskar det jag gör!
