Dela artikel

Rödbergsfortet – från topphemligt till tillgängligt

Från midsommar till mitten av augusti, fem gånger varje dag, finns möjlighet att få ta del av de historiska vingslag som råder i en av Sveriges mest påkostade försvarshemligheter genom tiderna – Bodens Fästning och artillerifortet Rödbergsfortet. Men större sällskap kan ta del av intressanta guidningar, konferens och middag även övriga tider på året.

När topphemliga Bodens fästning utgick ur krigsorganisationen 1997 var framtiden oviss för den försvarsanläggning som verkat under såväl två världskrig som Kalla kriget. Kommunens planer på fästningen som upplevelsecenter föll när fästningen förklarades som statligt byggnadsminne 1998. När de närliggande regementena hade besök ville de dock gärna visa fortet och Försvarets Mats Johansson, dåvarande informationschef för A8 och fortchef Henry Rova blev snabbt involverade i visningarna av den i allra högsta grad levande miljön.
– Vi försöker behålla miljön så intakt som möjligt, berättar Sally Sundbom som även hon kom att bli delaktig i visningarna.

Under ett möte med en av förvaltarna på Statens Fastighetsverk blev trion tillfrågad om de var intresserade av guidade visningar under sommaren. Den 6 juni år 2000 kunde verksamheten öppnas med hjälp av pensionerade officerare som kände fästningen som sin egen ficka. Och sommaren gav blodad tand.
– Vi fortsatte för att det var så kul, säger Sally.
Hela 13 år efter premiäröppningen står hon som ensam ägare av verksamheten och med hjälp av familj och guider går det bra.

2013-04-10