Allt började egentligen med ett telefonsamtal från Sverige till USA. Josefine, då i 20-årsåldern, pluggade business i Tennessee när hennes mamma Caroline ringde.
”Jag har köpt en liten restaurang“, sa hon då. Josefine skrattar än idag åt det där samtalet. ”Liten var nog en definitionsfråga.“
Men Caroline hade länge haft ögonen på lokalen vid kanalen i Värmdö. Det var en plats hon passerade otaliga gånger i skärgården. När möjligheten dök upp – efter en omorganisation i hennes tidigare jobb – slog hon till. Utan affärsplan, ingen personal, bara med magkänsla.
Josefine flög hem för att hjälpa till en sommar och blev kvar i den mysiga skärgårdsrestaurangen i Värmdö.

Familjedriven restaurang i Värmdö
Det är tydligt att de är olika. Caroline är kock i grunden, gillar att vara på golvet, röra i grytor, plantera blommor, prata med gäster. Och dottern Josefine är strukturen, hon håller i personal, ekonomi, marknadsföring, strategi och menyer.
”Vi jobbar helt olika – men det funkar. Jag gör det jag inte klarar mig utan henne för“, säger Caroline. Samarbetet märks. Det är inte perfekt, men de skrattar och trivs med varandra.

Så ser livet ut på krogen
Vi frågar hur en arbetsdag ser ut på skärgårdskrogen i Värmdö. Caroline svarar först: ”Jag kommer hit och ser till att alla detaljer är i ordning. Ser jag en blomma som är vissen så fixar jag det direkt. Det börjar där. Sen rullar det bara på.“
”Vi delar upp oss rätt naturligt“, säger Josefine. Mitt i samtalet lägger Strömmabåten till. Det är vardag här.

Hemlagad skärgårdsmat
Men vad gör det speciellt? Här, i skärgårdsrestaurangen vid kanalen i Värmdö, är maten hemlagad och råvarorna noga utvalda. Det är lätt att säga att det är maten. Visst, den rimmade laxen görs från grunden, flädersaften gör de själva, skärgårdsgrytan säljer ut sig själv. Men det som verkligen dröjer sig kvar är känslan. Den där varma, familjära atmosfären som gör att det känns som att komma hem. Här finns alltid någon – Caroline, Josefine, eller kanske båda – och det märks att varje detalj är genomtänkt. Alla som jobbar här vet vad som krävs för att få gäster att känna sig sedda, välkomna och omhändertagna.

”Ibland har gäster som tror att personalen är våra döttrar“, säger Josefine och skrattar. ”Och det känns faktiskt så.“ Och att Strömma Krog idag räknas som en av Värmdös bästa krogar och restauranger är väl ett resultat av deras envishet, goda samarbete och äkta engagemang.
Framtiden för Strömma Krog
När vi frågar Caroline om framtidsplanerna för Strömma Krog i Värmdö skrattar hon. „Jag sa till min sambo att jag tar motorsågen och fixar det själv. Men tydligen måste man ha ritningar.“
Josefine håller med och ler. Men under skämten finns något tydligt: de är inte klara. ”Vi vill bara att det ska kännas rätt“, säger Caroline.