Dela artikel

Så mycket mer än bara rör

Företaget Rörman ägnar sig åt allt som har med rör att göra, i såväl industrier som i privatbostäder. Det gäller både kök och badrum, men framför allt installerar man värmeanläggningar.


– Många tror att vedbranschen är borta, men det är den inte, konstaterar Ragnar Hjelm som driver Rörman.
– Jag och Göran Martén, som arbetar med mig, har satt in mer än 20 vedpannor under 2012 och även vedeldade kaminer mot ackumulatortankar kopplade till värmepump och sol.
Rörman, som även arbetar åt Vattenfall, installerar alla former av värmeanläggningar – såväl jord och berg som sol, ved och pellets.
– Vi har valt att nischa oss på att installera kombinerade system, exempelvis sol- och vedanläggningar. Detta då vi tycker det är både roligt och utmanade att hitta välfungerande lösningar åt kunden. Ett riktigt bra värmesystem kombinerar fler än ett energislag, säger Ragnar som talar sig varm om solfångare.
Enligt honom kommer solfångare som kompletterande energikälla att öka enormt under de kommande åren.
– Med solfångare behöver du inte låsa dig vid ett energislag samtidigt som du blir mindre elberoende. Dessutom kommer elpriserna att höjas i framtiden.

Solfångare är inte gratis, men en väl värd investering. Däremot varnar Ragnar kunderna för att välja det billigaste alternativet eftersom det inte lönar sig i längden. Det handlar om att ha rätt tänk redan från början, för i efterhand kan det vara för sent att komplettera.
– Och får man in tio offerter och väljer den billigaste måste man alltid fråga sig vad det är som saknas i den. Det billigaste är inte alltid det bästa, menar Ragnar.

2013-02-13