EM_jast-sakerhet_hero

Säkerhet står i främsta ledet hos Luleåinstruktören

Jan Stridsman har arbetat med yrkesförarutbildningar under större delen av sitt liv. Det gör honom till en unik och efterfrågad instruktör för företag som bland annat sysslar med farligt gods transporter.

Den före detta Kirunabon, som är bosatt i Luleå sedan 2002, har med sitt företag JAST Säkerhet & Hälsa inriktat sig på yrkesförarutbildningar för lastbils- och bussförare. Det handlar om utbildning på alla typer av truckar, hjullastare, liftar, fordonsmonterade kranar, mobila arbetsplattformar, fallskydd och arbete med farligt gods.


YKB och ADR

YKB fortbildningar för gods- och personbefordran kan man boka honom för, liksom samtliga ADR-certifikat utbildningar. Han undervisar även i hur digitala färdskrivare fungerar, räddning samt lastsäkring för yrkesförare och terminalarbetare. Dessutom lär han ut HLR första hjälpen och hur man hanterar en AED-hjärtstartare.
Utbildningsdagar och administrativa dagar

Jan Stridsman har hela Sverige som arbetsplats men försöker hålla sig i Norr- och Västerbotten om det går, eftersom han utgår från Luleå och föredrar att ”sova i egen säng”.


– Jag jobbar som egenföretagare och försöker att inte arbeta ihjäl mig. En viss struktur som jag försöker hålla är att inte jobba samtliga veckodagar utan bara måndag till fredag, men visst händer det att jag även jobbar någon helg. Om det har blivit många arbetsdagar i följd tar jag ledigt för att administrera utbildningarna.


Farligt gods – varmast om hjärtat

Jan gillar allt som har med farligt gods att göra, om han fick välja det som han brinner allra mest för, blir det frågor om just det ämnet.


– Jag har arbetat åt försvarsmakten som säkerhetsrådgivare för farligt gods på alla transporter – därför ligger det mig allra varmast om hjärtat. Den är något utöver det vanliga, där vi får djupdyka ned i undervisningen med de chaufförer som arbetar med farligt gods. Det är en intressant och rolig utbildning att hålla i.


Det finns en röd tråd i samtliga utbildningar som han håller. Det spelar ingen roll om det handlar en kran, truck, travers eller en hjullastare och det är samma föreskrifter om lyftanordningar som han går igenom.


Anlitas av transportföretag

De som anlitar JAST Säkerhet & Hälsa är entreprenörer inom transport- och industribranschen, men han arbetar även som konsult åt andra utbildningsföretag i branschen. Att få nya uppdrag brukar lösa sig själv efterhand. Varje gång Jan är ute hos företag, ser han väldigt tydligt vad just det företaget behöver, vilket ger positiv merförsäljning för honom.


– Det ena ger det andra. Vandrar jag genom en industrimiljö finns det flera saker jag kan se att personalen behöver utbildning i. Det kan till exempel vara hur man hanterar traverser och gaser.


Över 30 års erfarenhet

Trots att det finns fler företag som erbjuder tjänster med utbildningar inom säkerhet är det få som hållit på lika länge som JAST Säkerhet & Hälsa. Därav anledningen att välja Jan Stridsman.


– Jag har över 30 års erfarenhet av att arbeta som instruktör för hjulbundna fordon. De flesta företag i denna nisch är relativt nya, medan jag har byggt upp en kunskapsnivå som är väldigt hög. Jag levererar kvalitet i utbildningen och ”genar inte i kurvorna”. Jag är en ensamföretagare som har mitt goda rykte att leva upp till och jag vill kunna sova ordentligt på nätterna, avslutar Jan Stridsman, som även liksom många andra norrbottningar, började sin arbetskarriär i LKAB gruvan i Kiruna.

Läs mer...

2021-01-21

Em_adrenaline key_06

De skapar delaktighet och kollektiv intelligens

Artikel Adrenaline Key bidrar till att bygga kollektiv intelligens utifrån organisationens behov och varje medarbetares unika kompetens genom dialog och rätt verktyg. – För att en ledningsgrupp ska lyckas med...
EM_It-total_01

Cyberattacker är de kriminellas nya krig

Artikel Då ett Miamibaserat mjukvaruföretag utsattes för en hackerattack av cyberkriminella i juli i år, var det många som tvingades få upp ögonen för verkligheten. Ransomware-attacker där företag utpressas på...
  • JAST SÄKERHET & HÄLSA
  • Tel: 0768-07 47 00
6

Löwengrip

Från bloggare till influencer och superentreprenör. En resa som fostrat en kvinnlig entreprenör med en enormt stark förankran i samtid och samverkan.

_webb_BI1

CAIA Cosmetics

Skönhet är bra självkänsla och ett vackert leende enligt grundarna av det nya raketvarumärket inom smink: CAIA Cosmetics.

EM_peter-svensson_05

Fotar världens kändisar

Fotografen och regissören Peter Svenson har en lång meritlista och är ett sant bevis på att om man tror på sig själv och sina drömmar kan man nå hur långt som helst.

Arkiv