Det sprudlar om Nina Karlsson som äger och driver Tyrni Grännäs Restaurang. Hon har en glasklar vision och en tydlig tanke vad gäller affärsidé och koncept.
– Det är väldigt enkelt för mig att beskriva vår affärsidé: bra mat till mindre klimatpåverkan, säger hon. Vi brinner för lokala produkter och det som är lite udda.
Att se getkött på svensk meny är inte alltför vanligt.
– Vi vill introducera lite nya råvaror, exempelvis getkött, berättar Nina. Ett samarbete vi har med en lokal producent. I hälsohänseende är det mindre fett i köttet, men det vi ser som viktigt är att det betyder ett mycket mindre miljöavtryck än vad nötkött ger. Här är också ett väldigt bra område för vilt, vilket också finns på vår meny.
Tyrni Grännäs Restaurang erbjuder en härlig restaurangupplevelse i fantastisk skärgårdsmiljö med såväl inomhus- som utomhusservering när årstid samt väder och vind passar för det. Atmosfären är familjär och generös.
– Jag brinner för skärgården, förklarar Nina, och det småskaliga med en personlig och mysig känsla.
Restaurangen ligger i ett campingområde som är mycket populärt bland såväl svenska som holländska och tyska turister. De samarbetar med campingen och tar emot många campingbesökare. Det serveras frukost, lunchbuffé, fika, och à la carte på kvällarna. Det ska finnas något för alla. Veganer, vegetarianer och köttätare. Menyn är flexibel och tillgången på råvaror påverkar det som erbjuds.
– Det är viktigt för oss att ta tillvara på de råvaror vi har köpt in till köket. Vi arbetar för att inte ha något matsvinn och där vi har kännedom om våra råvaror från jord till bord.
Namnet Tyrni är det finska språkets benämning på havtorn. En planta som älskar sol, långt från trädens skugga. Den producerar det hälsosamma havtornsbäret. Likt havtornsplantan vill inte heller Restaurang Tyrni Grännäs stå i skuggan av andra. En restaurang som är modig nog att stå för sitt koncept fullt ut: närproducerat, ekologiskt och hållbart med innovativa rätter på den spännande menyn.