Dela artikel

Skolmat med kvalitet

Att elevers betyg på skolmaten höjs kraftigt är det bästa betyget en matleverantör kan få. Med ledorden god mat och service lagar Gefle Ångkök mat till skolor, äldreboenden och personalmatsalar kring Gävle och Uppsala.

Ångköket, som Gefle Ångkök kallas i folkmun, satsar sedan tre år tillbaka fullt på konceptet ”exervera” som handlar om att laga god, varierande och näringsrik mat med hög kontroll på alltifrån råvaror till varmhållning.
– Huvudinriktningen är att laga mat från grunden av färska råvaror samma dag som den serveras. Våra kockar har stort fokus på kvalitet och använder inga onödiga tillsatser i maten. Till exempel görs egna dressingar till salladsbuffén, och potatismoset lagas på bara potatis, mjölk och smör. Det gör att eleverna äter maten, menar Håkan Snellman, delägare och vd på Gefle Ångkök AB i Gävle.

Samtliga tre delägare har lång erfarenhet från branschen och vet hur viktigt det är med kvalitet, både när det gäller maten och servicen. Menyerna varieras ofta och i skolorna är elevråden delaktiga i att ta fram förslag på luncher.
– Vi beaktar deras önskemål och förslag när vi skriver våra menyer. Bland annat har vi senaste tiden satsat en hel del på matinfluenser från vårt mångkulturella samhälle, säger Håkan och tillägger att företaget även utför servicetjänster inom städ och vaktmästeri.
– Det är en kostnadseffektiv lösning för våra redan befintliga kunder som kan köpa tjänsterna vid behov.

2013-10-29