Dela artikel

Små bakelser så goda att man vill ha flera

Brot Bageri & Pâtisserie har gjort sig känt för sina minibakelser. Här har ägarparet lyckats klämma in både bageri och konditori på en liten yta vilket skapar en gemytlig stämning. ”Vi använder varenda kvadratmeter och skulle förstås behöva lite mer utrymme”, erkänner ägaren, bagaren och konditorn Johannes Eder. Samtidigt avslöjar han att en större lokal kan bli verklighet inom en snar framtid.

När Johannes och Ann-Sofie Eder år 2011 tog över ett gammalt nedgånget bageri på Odengatan i Stockholm innebar det ett ordentligt uppsving för områdets bageriutbud. Med en inledande hyllning till franska bakelser, närmare bestämt en hel petit choux-festival, visade det sig att besökarna var förtjusta i parets små bakverk.
– Det var där tanken till minibakelserna föddes. Vi började experimentera fram olika sorter och reste utomlands för att få inspiration och ta med så mycket information som helst hem, berättar Johannes Eder, som ursprungligen kommer från Österrike men har bott i Sverige i 20 år.


Det är länge sedan Brot Bageri & Pâtisserie hade ett klassiskt svenskt konditoriutbud. I dag är i stället chouquetter och chokladtryfflar i gott sällskap av eclairer, tarteletter och macarons.
– Visst har vi prinsessbakelser, men de är också mini. Nästan allt ska vara i litet format. Det är som det står på dörren – en tapaspâtisserie, säger Johannes Eder.


Han och hans fru drivs av övertygelsen om att kunderna ska kunna avnjuta flera små bakelser snarare än en stor. Populärast för tillfället menar Johannes Eder är konditoriets eclairer, ett bakverk som han varit något av en svensk pionjär för.


2014-06-16