Hellas är det ursprungliga namnet på det antika Grekland och precis som namnet antyder är detta en restaurang som förmodligen även de gamla grekerna hade uppskattat.
Restaurangens nye ägare, Fey Yidiz, är en erfaren krögare som bland annat drivit restaurang i Borlänge tidigare. Här i Örebro uppskattar han det centrala läget på Drottninggatan 14 och den gemytliga stämning som präglar på Hellas.
– När jag började var restaurangen redan populär och jag har bestämt mig för att tills vidare inte ändra det koncept som fungerar bra, säger Fey.
Hellas luncher är mycket uppskattade av örebroarna, som serveras god, vällagad och mättande husmanskost. Varje dag kan man välja mellan tre rätter. En typisk fredagslunch erbjuder citrontorsk med kokt potatis, ost- och skinkfylld schnitzel med ädelostsås och persiljestekt potatis samt biff special i dijonsenapsröra serverad med råstekt potatis och rödbetor.
Att gästerna återkommer dag efter dag är inte svårt att förstå. I lunchen ingår naturligtvis även en välfylld salladsbuffé, dryck, kaffe och kaka.
– Det händer då och då att vi sticker in en grekisk rätt på lunchmenyn och det brukar våra gäster tycka om, ler Fey.
Kvällarnas à la cartemeny har en mer grekisk prägel men även till middag kan man välja klassiskt svenska restaurangrätter, som till exempel black and white – ox- respektive fläskfilé som serveras tillsammans med mustig rödvinssky och krämig bearnaisesås. Fläskfilé Oscar med handskalade räkor, även den serverad med bearnaisesås, är ytterligare ett populärt val.
Det är viktigt för Fey att det ska finnas något på menyn som passar alla smaker. Han vill driva en restaurang som fungerar som en mötesplats för unga, gamla, ensamstående och barnfamiljer. Med andra ord, precis som måltidskulturen ser ut i Grekland.
För att även barnen ska trivas finns ett alternativ som är anpassade både för deras aptit och smaklökar. Pannkakor och kyckling med pommes frites passar utmärkt för hungriga små gäster.
Det är den grekiska maten som dominerar kvällsmenyn och Fey är särskilt stolt över kolgrillsrätterna. Här kan du välja mellan klassiska kötträtter på spett serverade med klyftpotatis eller ris samt fyra sorters såser.
– Vi har också flera vegetariska alternativ med grillade grönsaker och haloumi med tsatsiki och bröd som tillbehör, berättar Fey.
Även den som älskar fisk och skaldjur har kommit rätt. På menyn hittas scampi, ocotopus, svärdfisk och lax. Välj mellan tartarsås, aioli eller bearnaisesås. Önskas något annat ordnas detta naturligtvis av den vänliga personalen.
Servicen på Restaurang Hellas är varm och personlig och stämningen är gemytlig och välkomnande. Här kan man sitta länge och njuta i goda vänners lag. Både mat och inredning har en lite rustik prägel. Flera väggar är stenklädda och här finns grekiska pelare, valv och väggutsmyckningar. Sammantaget skapar mat och miljö just den avslappnade stämning som Fey så gärna vill åstadkomma och dela med sig av till sina gäster.
– Här ska man bli mätt på vällagad mat och att människor trivs och känner sig hemma är det allra viktigaste för mig, säger han.
Fey själv ger ett lugnt och vänligt intryck och att han trivs på sin restaurang råder det ingen tvekan om.
– Jag har hittat något unikt här på Hellas och det ska bli roligt att få utveckla restaurangen och göra den till min, säger han, men understryker samtidigt att alla förändringar ska ske med respekt för det koncept som örebroarna uppskattar så mycket.
Framför allt på helgerna är restaurangens middagar välbesökta och Fey rekommenderar att man beställer bord.
– Självklart går det bra att bara titta förbi. Även om det är mycket folk brukar vi alltid kunna ordna ett bord, ler han.
Framtidsplanerna handlar mest om att renovera och byta ut delar av inredningen.
– Jag vill sätta en modern prägel på restaurangen utan att på något sätt kompromissa med den trevliga atmosfären som sitter i väggarna, berättar Fey.
Han vill byta ut delar av möblemanget, måla om och fräscha upp i största allmänhet.
Restaurang Hellas öppettider är generösa. Man har öppet mellan klockan 11.00 och midnatt varje dag, utom fredagar och lördagar då man har öppet en timme längre. Eftersom restaurangen har ett sådant centralt läge där många studenter rör sig vill Fey satsa på att locka en ny och lite yngre publik.
– Jag hoppas att människor ska vilja komma hit senare på kvällarna också. Inte för att festa utan mer för att umgås och sitta och prata. Kanske äta något litet, dricka något från baren och lyssna på livemusik, förklarar Fey.
Restaurangens övervåning kan abonneras för fester och andra sammankomster. Där finns 44 sittplatser och Fey skräddarsyr gärna evenemang baserat på kundernas önskemål.