Dela artikel

Spetskompetens inom tull

För företag som vill importera varor från EU-länder till Sverige blir tullreglerna ofta ett problem. Upplands Väsbybaserade företaget Camono förenklar proceduren med tullhantering för företag och erbjuder tjänster som import/exportdeklaration, administration, ansökan av tillstånd och klassificering av varor.

– I dag köper många firmor frakt av de stora transportörerna och då följer tulldelen med vid sidan av, säger Christoffer Norén som driver företaget Camono tillsammans med Annelie Molén som har en 25-årig erfarenhet av tullverksamhet.

I dagsläget har företaget fyra anställda och hjälper främst kunder i Sverige. Man arbetar uteslutande med tull och undersöker då kundens helhetsbild när det gäller produktflödet, oavsett vilken produkt det handlar om.

– Om tulldelen inte är en förhandlad tjänst, utan något vid sidan av, blir priset alldeles för högt och kvaliteten låg eftersom fraktföretagen inte är specialiserade på tull. Kunderna får då en dålig ekonomisk lösning, förklarar Christoffer.

När ett företag tar in varor till Sverige utifrån EU-området finns en skyldighet att tulla. Ändå har många företag svårt att hålla sig uppdaterade med rådande regler. Camono förser då företag med spetskompetens på konsultbasis. Till exempel kan företagen få hjälp med att slippa avgifter som de kanske inte ens behöver betala. Handläggningen av tull går därmed både snabbare och smidigare. Camono tillhandahåller även externa utbildningar för firmor som vill lära sig mer om tullverkets regler.

Vi erbjuder en skräddarsydd lösning till varje företag efter behov, sammanfattar Christoffer Norén.

2012-08-28