EM_Steelbylundbergs_02
3-5 min lästid

Steel by Lundbergs - ett knivskarpt lokalt hantverk

En vass kniv gör stor skillnad i köket. Det vet den tidigare kocken Mattias Lundberg som sadlat om till knivtillverkare hemma i Nättraby. Hans handgjorda knivar håller i generationer och att de är populära vittnar väntelistan om.

Det började som en hobbyverksamhet i en friggebod på tomten i Blekinge. Ett år senare, 2018, såldes den första kniven och sedan dess har det bara rullat på.

Idag har Steel by Lundbergs en verkstad på 350 kvm med tre anställda och två lärlingar som tillverkar handgjorda knivar. De tar emot specialbeställningar, men har även en småskalig produktion som passar i alla kök. I webbutiken finns bland annat de klassiska japanska knivsorterna gyuto, santoku, nakiri och bunka.

Hållbara knivar av svenskt stål och trä


Det är inte vilka knivar som helst som de säljer. Hållbarhet och cirkularitet är ledorden.


- En kniv är inte bara en kniv.  För mig är hela kedjan är viktig, från hur stålet är producerat till vilket träslag som används, säger Mattias.


Materialet är huvudsakligen lokalt med svenskt stål och svenska träslag som alm, björk och ek. Inga rödlistade träslag används och de gör till och med sitt eget Damaskusstål.


- Damaskusstål är ett gammalt sätt att göra stål som blivit mytomspunnet inom knivtillverkning. Det är mönstervällt, vilket innebär att man blandar olika stålsorter för att få det stål man vill ha.


Skärpa, bekvämlighet och skönhet


Mattias beskriver sig själv som en knivnörd. Första kniven fick han som fyraåring och några år senare gjorde han ett eget knivskaft. När han under 20 års tid arbetade som kock blev han varse vilken enorm skillnad det kan vara på knivar.

Han började slipa knivarna själv och bestämde sig för att göra en egen kniv från grunden. Det blev många timmar framför Youtube innan den var klar. Mattias är noggrann och vill att alla detaljer ska bli perfekta.


- Självklart vill man ha en vass kniv som skär bra och som håller skärpan länge så man slipper vässa den. Men kniven måste också vara skön att hålla i så man kan skära flera timmar i sträck utan att få blåsor, säger Mattias och tillägger: Det skadar ju inte heller om den är vacker att titta på.

Nöjda kunder har gjort kniven känd från tv


Det är många krav som ska uppfyllas och Mattias erkänner att han ännu inte gjort en kniv som han är 100 procent nöjd med, men det sporrar honom bara att fortsätta.

Några som däremot är nöjda är hans kunder och allt fler hittar till Steel of Lundbergs. Mattias har gjort specialbeställningar till kända matlagningsprofiler och sedan sett sina knivar i tv och på Youtube. Bland kunderna finns även matlagningsintresserade hemmakockar och de som lockas av det lokala hantverket.

Fler högkvalitativa knivar till försäljning


Steel by Lundbergs är ett företag byggt på visioner och drömmar. Företaget är långt ifrån färdigutvecklat, då Mattias har flera tankar på hur han kan utveckla verksamheten.


- Det finns en begränsning för hur många handgjorda knivar som vi kan tillverka. Därför kommer vi att bredda verksamheten och erbjuda knivar från kända märken. Det är knivar som jag valt ut och som jag kan stå för kvalitetsmässigt.

Det finns en kniv från Steel by Lundbergs oavsett vem du är. Besök verkstaden nästa gång du är i Blekinge eller surfa in i webbutiken för att hitta din handgjorda kniv som kan gå i arv till kommande generationer.

2024-05-27
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies