Att han skulle bli snickare var inte alls givet. Den fjortonårige Joel Holmberg hade istället siktet inställt på en karriär inom elektronikbranschen. Och så blev det också. Efter studier i elektronik och datakommunikation arbetade han flera år med teknikutveckling. Men så en dag hände något.
Jag minns hur jag satt på mitt kontor och kollade på en kille som klippte gräset precis utanför och kände att jag var avundsjuk på honom. Jag ville inte sitta kvar där inne – jag ville ut och jobba med kroppen!
Omgivningens fråga: “Varför är du inte snickare?”
Vid sidan av jobbet hade han redan tidigare startat en liten sidoverksamhet, Karlskrona skogstjänst, som körde timmer med häst och gjorde olika röjningsjobb. Det gav honom en viss respit från den instängda känslan på kontoret. Men Joel ville mer.
Det var ett varsel på jobbet och jag passade på att anmäla mig som frivillig. Sedan är man kanske inte så kaxig när man väl får varslet, men så var det i alla fall. Efter det jobbade jag som låssmed ett tag. Parallellt med det renoverade vi vårt hus från grunden och då fick jag hela tiden höra från min omgivning att jag borde bli snickare i Karlskrona.
Ett välkommet karriärbyte
Ja, kanske var det just snickare han skulle bli? En bekant drev en byggfirma och Joel bad att få visa sina kunskaper.
- Jag sa det att jag säljer mina timmar, du behöver inte anställa mig, berättar han. Och så började jag. Successivt blev det mer och mer och till sist kände jag att jag kunde ha min egen verksamhet.
“Vi har haft en era med dåligt byggande!”
Den verksamheten blev Svensk byggtradition och att han valde just det namnet har sin naturliga förklaring. Joel hade nämligen redan hunnit se många hus och gårdar som renoverats eller uppförts under 1970- och 1980-talet som redan behövde renoveras. Han insåg att kvalitén på den tidens byggande sorgligt nog inte alltid hade varit den bästa.
Vi insåg att vi haft en era av inte så jättebra byggande i Sverige, trots att vi historiskt sett varit kända för våra högkvalitativa träkonstruktioner. Jag ville knyta an till den gamla traditionen, hålla liv i det genuina byggandet och bevara de gamla byggnaderna, precis som vi hade gjort med vår egen gård.
Ett breddat serviceutbud
Då var året 2006. Mycket har hänt sedan dess. Svensk byggtradition har förvandlats till en bred byggverksamhet som inte bara bygger och bygger om. Man har dessutom en egen snickerifabrik som tillverkar husstommar och man erbjuder sina kunder en rad olika tjänster.
Idag ritar vi en del, vi hjälper kunder med bygglov, vi konsulterar ibland. Vi är inte bara en byggare, utan vi gör också helt oberoende besiktningar åt kunder som ska köpa hus eller är oroliga för något i ett hus de redan äger.
Byggfirman för alla slags projekt
Bland kundernas syns förstås privatpersoner, men Svensk byggtradition tar sig också an större projekt som andra byggföretag oftast inte klarar av att lösa, inte minst i kulturhistoriskt känsliga miljöer.
- Nej, det finns egentligen inga begränsningar vad gäller vilka projekt vi tar oss an, förklarar Joel.
Vi har gjort en massa häftiga grejer genom åren – vi har byggt en eklandgång till en gammal lada, vi har byggt stenkistor och vågbrytarpirar ute i vattnet, vi har byggt kök, vi har renoverat gamla hus, byggt till nya hus, gjort platsbyggda bibliotek och jätte påkostade uterum, sänkt tak och lagat stengrunder.
Med variationen som motor
Och det är just den här variationen som gör att han trivs så bra på jobbet. Den där instängda känslan han hade som kontorsarbetare är borta sedan länge.
- Jag blir lika glad över att få byta ett ladutak som jag blir av att få bygga ett lösvirkeshus, konstaterar han.