Dela artikel

Sveriges största idrottsgymnasium

Kommunala Celsiusskolan i Uppsala är Sveriges största idrottsgymnasium. Här finns möjlighet att kombinera sin idrott med studier på hög nivå, och i samarbete med Upplands Idrottsförbund erbjuder man 20 olika idrottsinriktningar.

Inom ramen för något av de nationella programmen – ekonomi, handel, naturvetenskap och samhällsvetenskap – kan eleverna på Celsiusskolan välja idrottsinriktning.


– Vi har både elitsatsande elever och elever som vill träna och utvecklas inom sin idrott på en mer allmän nivå, säger rektor Jörgen Norman. 


På skolan finns också Uppsalas största språkintroduktionsprogram, och Jörgen uppskattar att drygt 15 procent av eleverna som går här inte har valt någon idrottsinriktning. 


– Det är en härlig mix av elever vi har här, ler Jörgen vars ambition är att driva en skola för alla. 


Något man uppenbarligen lyckas med då trivseln bland både elever och personal är stor. 


Sportutbudet är imponerande brett med hela 20 nationellt certifierade idrotter, som golf, bandy, ridsport, gymnastik och alpint. Tränarna kommer från lokala idrottsföreningar och är själva aktiva eller före detta utövare. 


Få andra skolor kan konkurrera med möjligheten att elitsatsa inom så många olika idrotter – något som gör att många elever kommer långväga för att gå här. På Celsiusskolan går drygt 950 elever varav cirka 40 procent kommer från andra delar av landet. 


Kraven som ställs på idrottseleverna är hårda. Arbetsdagarna är långa och rymmer sällan något mer än träning och studier. Det kräver disciplin och en vilja för att orka med tempot. Och hur mycket man än satsar på sin sport är det få förunnat att kunna försörja sig på den.


– Ungdomarna behöver en högre utbildning att falla tillbaka på, säger Jörgen. 


I framtiden skulle han gärna se ett samarbete med Uppsala universitet så att eleverna även kan kombinera idrottsutövandet på hög nivå med akademiska studier. 

2016-11-11