Dela artikel

Tar emot föräldrar och barn med öppna armar

Till Öppna förskolan Fruängen är föräldrar välkomna tillsammans med sina barn, från nyfödda till skolåldern, för att leka, sjunga och bara vara tillsammans med andra. Verksamheten är kostnadsfri och man kan komma och gå som man vill.

Att besöka en öppen förskola är inte endast utvecklande och roligt för barn, det är även ett ypperligt tillfälle för föräldrar att utöka sitt nätverk och få tips och stöd i sin föräldraroll om man vill det. Öppna förskolan Fruängen har en välkomnande föräldragrupp och alla blir sedda. Hit kommer mammor och pappor främst från Fruängen men även exempelvis Älvsjö och Midsommarkransen.

Barnen leker med jämnåriga och lär sig socialisera. Leksakerna är väl utvalda och barnen lär sig att få vara sig själva. Och öppna förskolans sångstund vägleder barnen i identitetsskapandet och språkutveckling.
   – Alla älskar den, både barn och vuxna, och ser till att vara här när den är. Sångstunden är viktig för de flesta, men många föräldrar tycker också att det är roligt att se barnet växa genom lek med andra barn, säger Åsa Sundelin, som driver Öppna förskolan Fruängen och har arbetat som förskollärare och specialpedagog i hela sitt yrkesverksamma liv.

Hon har själv växt upp i området och berättar att öppna förskolan, som har en förskollärare och en barnsköterska som alltid är med föräldrar och barn, också bjuder på aktiviteter som kan vara lite för stora att dra igång på hemmaplan. Som till exempel fingerfärg, gipsavtryck och vattenlekar. Brukarundersökningar ligger till grund för utbudet.

En del aktiviteter hålls utanför ordinarie schema. Som spädbarnsmassagen som Eva Norbeck är utbildad i och lär ut till nyblivna föräldrar och bebisar upp till sex månader, samt säkerhetsutbildning i bland annat första hjälpen.
   – Det är en tretimmars kvällskurs, som är mycket uppskattad. Vi tar också in folk utifrån som pratar om olika ämnen som föräldrarna haft frågor om. Det är ett underbart forum, säger Åsa Sundelin.

2015-10-21