Dela artikel

Tystnad för själen

Ibland kan det vara skönt att tillbringa tid i total tystnad. Allra helst på en vacker och fridfull plats där man kan få vara helt anonym om man vill. Frötuna Gård & Retreat utanför Uppsala erbjuder bland annat den typen av upplevelser.

Den som åker på en så kallad retreat ska inte behöva prata över huvud taget, inte ens behöva säga sitt namn om man inte vill. Begreppet betyder nämligen att dra sig tillbaka i tystnad och innebär att få kontakt med sin innersta kärna som faktiskt har all den kunskap som vi behöver.

– I dagens samhälle rusar livet på allt fortare och vi har så mycket ljud och intryck omkring oss att vi ofta glömmer bort att lyssna till oss själva, förklarar Charlotte Bernadotte

Sedan 2005 driver hon Gård & Retreat, en verksamhet som erbjuder retreater och kurser i till exempel yoga, mindfulness, skrivar- och målarkurser i naturskön miljö. Stämningen på Frötuna är speciell. Trots att gården bara ligger en liten bit från Uppsala finns det en fridfullhet här som man sällan upplever någon annanstans. Förutom den vackra omgivningen bjuder även gårdens insida på en harmonisk miljö – perfekt för avspänning, stillhet och reflektion.

– Vi samarbetar med ett antal olika retreatledare, bland annat författare, konstnärer och andliga ledare, säger Charlotte.

 

En retreat är uppbyggd kring en viss struktur. Man sitter inte tyst i ett stort tomrum utan man deltar i ett program som kan innehålla vacker musik, stunder av meditation, goda måltider och någon form rörelse. På en retreat finns också alltid möjlighet till enskilt samtal med retreatledaren.

– Upplevelsen av en retreat varierar givetvis. Men jag slutar aldrig att fascineras av den gemenskap som uppstår mellan deltagarna trots att inga ord utbyts och framför allt den glädje och harmoni de utstrålar när de åker hem, berättar Charlotte.

2012-08-28