143139---Fattoria-Voltrona4
143139---Fattoria-Voltrona3
143139---Fattoria-Voltrona2
143139---Fattoria-Voltrona
143139---Fattoria-Voltrona4
143139---Fattoria-Voltrona3
143139---Fattoria-Voltrona2
143139---Fattoria-Voltrona

Upplev det bästa av Toscana

År 1978 köpte italienaren Sebastiano Leanza gården Fattoria Voltrona drygt fyra mil nordväst om Siena på den toskanska landsbygden. Då var gården halvt förfallen med varken vatten eller telefonlinje indragen. Men mycket har hänt sedan dess. I dag lockas många turister, både från Italien och utlandet, hit för den gemytliga miljön och alla de rogivande aktiviteter som finns att tillgå.

Sommaren 1984 kom ett tyskt par förbi gården och frågade om husrum eftersom de hade en gammal hund som inte fick lämnas på hotellet de bodde på i San Gimignano. Ägaren Sebastiano åkte då in till byn, köpte lakan och lät dem stanna i två veckor. I december samma år fick Sebastiano ett brev med ett tidningsurklipp från en av Tysklands största tidningar – Frankfurter Allgemeine. Det visade sig att mannen var redaktör på tidningen och hade skrivit om sina upplevelser på gården. Sebastiano insåg plötsligt att han kunde tjäna pengar på att hyra ut rum och skaffade därför San Gimignanos första turistlicensen. Under åren som kom hade han nästan bara tyska gäster – fram tills internet kom.
  – Att bo på här då var verkligen en riktig lantupplevelse. Gästerna hjälpte till med jordbruket och maten. Rummen var enkla och man duschade i trädgårdsslangen, berättar svenskan Linnea Sabel som i dag ansvarar för gårdens hästverksamhet.
  I dag erbjuder man i stället allt kan önska av ett besök i Toscana. Förutom framställning av ekologiskt vin och ekologiska oljor finns här bland annat ridning på islandshästar, dammfiske, uthyrning av vespor samt en restaurang som serverar typisk toskansk mat tillagad av råvaror från närområdet.

Fattoria Voltronas utveckling har skett successivt. Exempelvis byggdes förra vintern en andra pool samt en ny brunn grävdes. Överlag är miljötänket alltid närvarande. Bland annat har man egen vattenförsörjning samt en damm vid extrem torka, plus att all elförsörjning (som belysning) kommer från det vulkaniska området Larderello med aktiva gejsrar. Dessutom sker 90 procent av uppvärmningen av rummen och varmvattnet med hjälp av egen värmeframställning i form av solceller samt pelletsbrännare där man bränner olivkärnor och ved (i stället för pellets).
  – Dessa tio procent skulle vi vilja kunna stå för själva. Tyvärr är det svårt då kulturlandskapet gården ligger i är skyddat. Vi har ansökt om tillstånd till fler solceller, men fått avslag eftersom det skulle störa estetiskt.
  Med tiden har dock antalet rum blivit fler. I de två huvudbyggnaderna finns numera plats för 70-talet gäster plus restaurangen och Sebastianos privata bostad. Han står nämligen fortfarande som ägare och driver gården tillsammans med sin son Malcolm.
  – Förutom jag arbetar här ett 15-tal personer. Och jag överdriver inte när jag säger att vi är som en stor familj. Eftersom vi jobbar väldigt bra tillsammans märks det även utåt, gästerna känner av den familjära och avslappnade stämningen, tillägger Linnea nöjt.
Enligt henne slås många besökare av den totala tystnaden som råder. Gården ligger på en mycket strategisk plats – tio minuter från San Gimignano, trekvart från Florens och Siena, samt en timme från kusten. Därav letar sig alla typer och åldrar av människor hit.
  – Vi har många bröllop årligen, och även andra grupper som gubbar på motorcykel eller kompisgäng i alla åldrar. Även en del av de tyskar som kom i mitten av 80-talet kommer fortfarande – med nu med sina barn och barnbarn.
2014-05-23
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies