Dela artikel

Utvald mat från hela världen

Med 800 artiklar i sortimentet och leverans till hela landet har Prifa Food Production det mesta när det gäller livsmedel. Från att för tio år sedan ha börjat med en hink räkor och en med kräftor, importerar företaget i dag råvaror från hela världen.

– Cirka 90 procent av vårt sortiment importeras från länder i Europa, men vi har även tagit in saker som bläckfisk från Kina, scampi från Indien och kött från Brasilien, berättar Fadi Haddad som driver Prifa Food Production i Årsta.


Han grundade företaget för tio år sedan och brinner för verksamheten lika mycket i dag. Någon ytterligare expandering är det dock inte tal om då Mirzet vill kunna har koll på allt som händer inom företaget, vilket han menar inte går om det blir för stort.
– Jag älskar det här jobbet. Jag är glad varje morgon när jag kommer hit och har under de här tio åren inte en enda gång känt att jag har haft ångest över att gå till arbetet på morgonen. Jag får en kick av att hitta nya produkter att ta in i sortimentet och känner att jag har lyckats när jag ser att en vara säljer.


Han började med endast två artiklar i sortimentet – en hink med kräftor och en med räkor. Sedan dess har utbudet ökat successivt till dagens fullskaliga grossistverksamhet. Numera arbetar ett 30-tal personer i bolaget med alltifrån administration och att stå i fabriken och tillverka företagets egen korv till import av diverse råvaror världen över och att köra ut leveranserna till skolor, hotell och restauranger.
– Kunderna lägger sin beställning och vi levererar direkt till dörren. Vi börjar packa produkterna klockan fem varje morgon och kör iväg senast klockan sex. Till de ställen som ligger långt bort skickar vi med annan frakt. Det enda kunderna själva behöver göra är att packa in maten i sina egna lokaler, säger Mirzet som är mån om att kunderna känner sig nöjda och uppskattade.


Två gånger om året åker han på mässor ute i världen för att hämta ny inspiration, träffa leverantörer och hitta spännande råvaror att ta in i sitt sortiment. På så sätt är kvaliteten alltid den bästa med exempelvis Pata Negra från Spanien och Black Anguskött från Australien.
– Black Angus är entrecotekött från en svart ko som är frigående minst tio månader om året och äter färskt gräs hela livet. De sista sex månaderna av sitt liv äter de även majs som bygger upp mycket protein i kroppen och gör att köttet blir fastare, mörare och får mer marmorering i sig. Det är ett väldigt fint kött att lägga på grillen i sommar.

2014-06-16