Vägen mot en självständig framtid
I en fridfull lantmiljö, endast tre mil söder om Stockholms södra tullar, ligger det psykiatriska behandlingshemmet Skolberga HVB. Här erbjuds samtliga boenden en trygg tillvaro, gemenskap och evidensbaserad behandling. Kvalitetsmätningar visar att både anhöriga och de boende känner sig nöjda med Skolberga.
Skolberga HVB vänder sig till vuxna personer med psykiatriskt eller neuropsykiatriskt funktionshinder, med eller utan missbruksproblematik. Verksamhetschef Lotta Ljungman tog över rodret när hennes föräldrar pensionerade sig 1990, och sedan dess har verksamheten fortsatt att utvecklats stabilt. I dag har Skolberga 25 platser, och samarbetsavtal med 14 kommuner inom Stockholms län.
– Jag tror att man väljer att samarbeta med oss eftersom vi är tydliga med vårt kvalitetsarbete. Vi är i ständig utveckling och noggranna med att redovisa våra resultat, berättar Lotta, som leder en verksamhet med mycket gott rykte.
Hemmet finns i natursköna Rönninge i Stockholm och de regelbundna kvalitetsmätningarna vittnar om att Skolberga är ett omtyckt boende. Det mest utmärkande är att boende känner sig lugna och trygga här. Någonting som verksamhetsledaren tror sig bero på den vänliga och familjära stämningen.
– Vi brukar kalla det för ”Skolbergaandan”. Det engagemang och stora hjärta som man måste ha för att få arbeta här känns verkligen i luften.
Lotta Ljungman har genom åren handplockat sin personal och kan därför stolt presentera ett glatt team som brinner för att hjälpa andra. De äger bland annat kompetens inom kognitiv beteendeinriktad psykoterapi (KBT), missbruksvård, neuropsykiatri, ett självständigt liv (ESL) och motiverande samtal (MI).
– Alla våra boende får tillsammans med sin kontaktperson formulera sin egen behandlingsplan, som varje vecka bryts ned till delmål, säger Lotta, som är tydlig i sitt ledarskap och har mod att både delegera och att låta människor ta ansvar för det de är bra på.
Skolberga har en omvårdnadsgrupp som främst vänder sig till personer över 65 år, och en rehabiliteringsgrupp som arbetar med målinriktad rehabilitering och utredning med boende i utslussningslägenheter.
– Vi använder bland annat KBT som har evidensbaserat god effekt och rekommenderas av Socialstyrelsen, säger Lotta, som är utbildad sjuksköterska och KBT-terapeut i grunden.
På gården spatserar frigående höns som dagligen måste matas, medan huskatten Texas vandrar från famn till famn. Det finns med andra ord alltid någonting att göra här, som att njuta av sköna promenader i det natursköna området, styrketräna eller laga mat tillsammans med Skolbergas kock.
– Ständig förbättring och utveckling av verksamheten är helt avgörande för långsiktigt goda vårdresultat. Det kommer vi att fortsätta med, summerar Lotta Ljungman.
2015-03-06
Dela artikel