Dela artikel

Världsdelikatess på svenska fat

Sverige är redo för den latinamerikanska fiskrätten ceviche som äts flitigt i bland annat Peru, Mexiko, Colombia och Ecuador. Det är Yari Jimenez och Erik Kotro på restaurangen Delimundo övertygade om. ”För tio år sedan var det för tidigt, men i dag har svenskarna rest och hittar andra länder än Thailand, både i Latinamerika och USA där ceviche har mycket större fäste än här”, säger Yari Jimenez.

Delimundo är en sammanslagning av orden ”deli” som är en förkortning av delikatess och ”mundo” som betyder värld på spanska. Namnet skulle alltså fritt kunna översättas till världsdelikatess, vilket stämmer väl överens med vad ägarna Yari Jimenez och Erik Kotro serverar sina gäster. Här kan man bland annat njuta av ceviche, chilaquiles och empanada colombiana. Ägarduon är noga med att framhålla att Peru är föregångslandet för den sydamerikanska råa fiskrätten ceviche.
– Den kommer därifrån, så enkelt är det. Men Mexiko, Colombia och Ecuador är också stora konsumenter, säger Yari Jimenez.


De gemensamma nämnarna för cevichen (oavsett varifrån den härstammar) är fisken och syrligheten. Tillbehören kan variera och bestå av exempelvis sötpotatis, rostad chulpimajs eller chilipopcorn och totopos. Kryddningen är essentiell och inget bör väljas bort, det menar duon bakom Delimundo.
– Smaken av den så kallade tigermjölken, ”leche de tigre” är en mycket viktig del av den peruanska cevichen, den tillsammans med majs, sötpotatis är perfekt.
– Det ska vara en jämn brytning där det starka möter syra och sälta, tillägger Yari Jimenez.


För att lyckas med ceviche, så att den smakar som i Sydamerika, gäller det att ha rätt teknik och att balansera syrligheten, styrkan och sältan samt att man utgår från färsk fisk och bra råvaror. Hos Delimundo serveras cevichen med en bra och jämn styrka på tigermjölken så att fisksmaken och alla tillbehörs smak framhävs och tillsammans skapar denna underbara rätt.

2014-06-16