vinterdack

Vilka datum gäller vid däckbyte?

Vet du om det är dags att byta däck eller inte? Det är nämligen inte alltid lätt att hålla koll på. De flesta har svårt att minnas de exakta datumen sedan de pluggade körkortsteori och därför kan en artikel vara till god hjälp.


Det viktigaste däckbytet är bytet till vinterdäck. Eftersom vi lever i Sverige, ett land där det kan bli väldigt kallt på vintern, får man påstå att det är mer betydelsefullt att hinna få på vinterdäcken än tvärtom, även om båda är viktiga.


När ska man byta till vinterdäck?

Men när ska då vinterdäcken på och när får man byta dem? Faktum är att det finns olika svar på dessa frågor, eftersom det är skillnad på när man måste ta på vinterdäcken och när man kan göra det.


1 december är ett viktigt datum. Varför? Det är nämligen då man måste ha på vinterdäck på sin bil. I alla fall om det råder vinterväglag, vilket förstås kan skilja sig beroende på vart i landet man bor. Däremot är det, från 1 december fram till 31 mars, lag på att ha på vinterdäck så länge det råder vinterväglag, vilket det oftast gör i Sverige. Det är därför klokt att ha på sina vinterdäck under den här tiden, inte minst för sin egen och andra trafikanters säkerhet.


Det är bra att hålla koll på att det också finns regler för dubbdäck. Även om många fortfarande använder dubbar på sina vinterdäck är det inte alla som gör det. För den som dock kör med dubbar än finns det också viktiga datum att tänka på, nämligen 1 oktober till 15 april. Under denna period får man  använda dubbdäck lagligt i Sverige. Däremot är det okej att ha dubbdäck på bilen efter 15 april, om det förväntas bli vinterväglag.


När ska sommardäcken på?

Även om det är farligare att köra med sommardäck på vintern, än att ha vinterdäck på sommaren, är det fortfarande bra att veta när sommardäcken ska bytas. Inte minst om man vill undvika tråkiga böter helt i onödan.

 

Den första april är det okej att sätta på sommardäcken på din bil. Men även här finns det viktiga aspekter att ta i hänsyn till. Bor man i norr kan man förvänta sig att vinterväglaget fortfarande kan vara aktuellt en bra bit in i april, något som också kan gälla i hela landet.


Sponsrat innehåll

Läs mer...

2021-03-04

EM_ABP entreprenad_02

Markentreprenör med sinne för detaljer

Artikel Att anlägga en trädgård, göra en garageuppfart eller allmänt snygga till sin tomt gör inte bara sitt till för trivseln, det höjer många gånger också värdet på en fastighet. – I de flesta fall får man...
EM_B&K Lots och Transport AB_02

Bemanningsföretag med mycket kunskap

Artikel Med lång erfarenhet av lots och transport förser B&K Lots och Transport AB företag runt om i Sverige med yrkeschaufförer. Med stor noggrannhet matchar de rätt person med rätt uppdrag och har genom åren...
EM_andrea_brandstrom_01

Andréa Brändström

Vinnare av Hela Sverige Bakar 2017.

EM_peter-svensson_05

Fotar världens kändisar

Fotografen och regissören Peter Svenson har en lång meritlista och är ett sant bevis på att om man tror på sig själv och sina drömmar kan man nå hur långt som helst.

6

Löwengrip

Från bloggare till influencer och superentreprenör. En resa som fostrat en kvinnlig entreprenör med en enormt stark förankran i samtid och samverkan.

Arkiv