Dela artikel

Vilt, ekologiskt och närproducerat

Att vara hängiven och entusiastisk inför det man ägnar sig åt gör skillnad. På Järnspisen Piteå skapar engagemanget en extra varm stämning som finns närvarande i allt som verksamheten innefattar – från gourmetrestaurang och pub till brasserie, butik och festvåning. Och maten är ett kapitel för sig. Mat smakar helt enkelt bäst när den är lagad med kärlek.

När Järnspisen Piteå får bestämma är det vilt, närproducerat och ekologiskt från småskaliga producenter som gäller.
– I och med de globala förändringarna är det mycket bättre att ta tillvara på det man har omkring sig än att sträcka sig utanför området, konstaterar krögaren Cecilia Olofsson som äger verksamheten tillsammans med köksmästaren Daniel Lindström.

När portarna till Järnspisen Piteå slogs upp 2011 var det med ambitionen att få en gourmetrestaurang till Norrbotten.
– Det brinner vi verkligen för, men har utökat med ytterligare bitar för att kunna erbjuda våra gäster fler upplevelser, berättar Cecilia.
I lokalerna, som har fungerat både som bryggeri och järnspisfabrik en gång i tiden, ryms numer både gourmetrestaurang, brasserie, butik och den nytillkomna pub som hysts in i den gamla källaravdelningen med interiör från tidigt 1900-tal. Puben är mycket populär och brukar för det mesta vara uppbokad för after work.

Gourmetrestaurangen bjuder på delikatesser som lagats på råvaror från närområdet och brasseriet serverar smakfullhet i form av enklare och lite billigare rätter. I gourmetbutiken kan kunden botanisera bland närproducerade produkter från småskalig produktion. Hit kan du också komma för upplevelser som vin- och whiskeyprovning. Stundar ett besök på Järnspisen Piteå är det kvällstid som gäller. Cecilia och Daniel har medvetet valt bort luncher för att kunna göra middagarna till en oförglömlig upplevelse.

2012-12-17