Från köttbodar till hotellupplevelser
Sabis, Slakteri Aktiebolaget i Stockholm, grundades 1874 av tio familjer. Det började med köttbodar och charkuterier, men utvecklingen tog fart när Madeleines farfar köpte företaget 1946. Efter hans bortgång tog hennes pappa över och ledde verksamheten i tre decennier. I dag är det Madeleine och hennes syster Caroline som står vid rodret – med mer än 20 års erfarenhet vardera.
Sabis har vuxit från matbutiker till restauranger, catering och hotell. Under de senaste åren har hotellverksamheten fått en ny lyskraft – inte minst på Fågelbro Säteri.

Från köttbodar till hotellupplevelser
Sabis, Slakteri Aktiebolaget i Stockholm, grundades 1874 av tio familjer. Det började med köttbodar och charkuterier, och har varit i familjens ägo sedan Madeleines farfar köpte företaget 1946. Efter hans bortgång tog hennes pappa över och ledde verksamheten i tre decennier. I dag är det Madeleine och hennes syster Caroline som står vid rodret – med mer än 20 års erfarenhet vardera.
Sabis har vuxit från matbutiker till restauranger, catering och hotell. Under de senaste åren har hotellverksamheten fått en ny lyskraft – inte minst på Fågelbro Säteri.

En plats med djupa rötter
Marken där hotellet står har en historia som sträcker sig tillbaka till Gustav Vasas tid. Här låg små gårdar och på 1600-talet blev Fågelbro en dominerande gård med lantbruk och djurhållning. Under det stora nordiska kriget på 1700-talet drabbades hela skärgården av de så kallade ryssbränningarna, och 10 000 människor förlorade sina hem. Efter kriget köptes Fågelbro av friherren Daniel Niklas von Höpken. I fler decennier såg nu Fågelbro Säteri en storhetstid. Här var ett eget samhälle med stort lantbruk, egen skola, bryggeri, hästar, oxar, får och stora fruktodlingar.

En destination för många intressen
För gästerna handlar upplevelsen om mer än hotellrum och mat. Här finns utomhuspool, relax, bastu och behandlingar, gym, padelbanor, ridmöjligheter och promenadstråk i skog och längs vatten. Golfbanan ligger ett stenkast bort och för företag finns flexibla konferenslokaler – från små mötesrum till större salar.
Hanna Wolfe sammanfattar: – Fågelbro som destination passar flera målgrupper. Vi satsar på gastronomi, aktiviteter och natur. Det lockar både människor mitt i livet som vill ha en tillflyktsplats och företag som söker en inspirerande miljö – nära Stockholm, men ändå långt från stadens puls.

– Vi vill ta tillbaka den här platsens unika historia som säteri, det är bakgrunden till vårt namnbyte och det uppdaterade konceptet. Vi vill skapa en lantlig oas för avkoppling, god mat och umgänge, där historien och naturen möter den moderna gästens behov av avkoppling, förklarar Madeleine.

Renovering med historia och tanke
Under de senaste åren har hotellets 72 rum och hela konferensavdelningen renoverats i en stil som knyter an till historien. Restaurangen står på tur – redan fin i dag, men snart förädlad för att smälta samman med helhetskonceptet.
Ett nytt ledarteam är på plats, med en hotelldirektör som har lång erfarenhet inom Sabis. Och i köket står Fredrik Ander, rutinerad köksmästare och coach för kocklandslaget. Efter en vandring i Dolomiterna i somras tog han med sig inspiration hem, och därför bjuder köket på en härlig mix av det italienska köket och svensk tradition med lokala råvaror.