Efter några varv i kvarteret så lyckas vi äntligen hitta en parkering, och ett stenkast bort så möter vi Erik Mellqvist, som står i dörren till kaffebaren och glatt socialiserar med sina gäster. En kopp kaffe senare så går vi vidare några meter ner på gatan, till Mellqvists Matbar för en pratstund, om Eriks och kollegan Patrik Asplunds gemensamma kulinariska resa.
Tidiga mornar och en bit av Italien
Erik började sin bana inom branschen på ett välrenommerat bageri – bullbak, degknådning och tidiga morgnar. Men en dag så tröttnade han. Han ville istället stå framför kulisserna, träffa folk, sälja och driva. När han fick höra att de som drev bageriet även ägde en brödbutik som låg precis där han bodde, på samma gata, fick han chansen och tog steget. Butiken lyftes till ny nivå, och blev så småningom stommen till kaffebaren. “Nu fick Stockholmarna kaffe serverat precis som i Italien – intimt och genuint”, säger Erik, och refererar till visionen från starten vid kaffebaren 1997. Idag, säger han, är det inte längre fråga om att bara servera kaffe – det är fråga om kultur, möten, vardagslyx.

Från kaffebönor till Svensk mat med medelhavsinspirerad bistro
Mellqvist Kaffebar öppnade i lokalens gamla bagerimiljö med fokus på att servera bra kaffe. Idag är kaffebaren öppen från 06:00, tidigt på morgonen – för kontorsarbetaren, löparen, den morgontrötta espressoälskaren. Många år senare så kom satsningen på Mellqvist Matbar på Rörstrandsgatan 6, som ligger några få steg bort från Kaffebaren. Här möts idag klassiska svenska rätter med maträtter med inspiration från medelhavet. Säsongsråvaror, handplockade viner, god service och en “lyxigare vardagsrum”-känsla. Att de två verksamheterna ligger så nära varandra blev också en strategisk fördel: de hade tryggheten i kvarteret, skapade igenkänning och kunder som hittar vidare.
Resan till San Sebastian
När Erik och hans medgrundare Patrik återvände från San Sebastian med inspiration från de små pintxos-barerna, tog de med sig grunden till starten av Matbaren. De anställde en skicklig spansk kock och satsade på en meny som lockade publik direkt, pintxos-baren var fullsatt från första dagen. Sedan dess har matbarens meny och dryck vuxit vidare, in i sin egen identitet. Erik summerar matbarens utveckling med värme: “Nu har vi hamnat rätt, nu har vi hamnat där vi skulle vara från början. Nu serveras inga pinxtos och mellanrätter längre, istället landar förrätter, varmrätter och efterrätter på våra bord.”
Avtryck och två nya namn i teamet
“Vi har skapat en matbar där man kan äta, mötas och njuta av olika vällagade rätter med svensk och en fransk touch”, säger Erik. Mellqvist Matbar ska vara platsen där kvällen blir något extra, där kunden känner att “jag hör hemma här”. Inspirationen från kollegornas resa tillsammans känns och finns kvar i atmosfären. Nya viner och ett nytt tänk i köket, men fortfarande platsen där kvalité ska möta upp i vardag och fest. Och med den rutinerade duon Fredrik Hammar och Oscar Persson som nya delägare, är kanske inte tanken på göra avtryck på Rörstrandsgatan slutmålet – kanske är det istället startpunkten?

Mellqvists espresso och bryggkaffe på turné
Nu väntar ännu en spännande satsning – där delar av Sverige får chansen att uppleva Mellqvist Kaffebar på hemmaplan. “Vi har ett rosteri i Göteborg som hjälper oss lansera vårt eget espresso- och bryggkaffe. På så sätt kan man som konsument ta del av vårt DNA, även utanför Stockholm,” berättar Erik.
Som en del av lanseringen ger han sig ut på en Sverigeturné – med en specialbyggd, rullande kaffebar som tar Mellqvist-upplevelsen till nya platser. “Vi ska ta storstan ut till småorterna. Låta fler känna doften, smaken och stämningen som gjort oss till vad vi är.”
Intervju och text: Stefan Savic Nilsson